Moeite met ademhalen?

De ademhaling is een belangrijk onderdeel in het normaal functioneren van het lichaam. Ademen gebeurt geheel onbewust. Toch kan er door diverse oorzaken, bijvoorbeeld benauwdheid door allergie, astma, hyperventilatie, stress en longafwijkingen de ademhaling niet goed verlopen.

Wat zijn ademhalingsproblemen?

200 Nederlanders krijgen per jaar te maken met ademhalingsproblemen die ontstaan door de ziekte van Pompe. De ziekte van Pompe is een zeldzame ziekte die zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden en rassen kan treffen. De ziekte is erfelijk, dat betekent dat deze in families wordt doorgegeven van ouders op kinderen.

Symptomen van ademhalingsproblemen

De ziekte van Pompe veroorzaakt verzwakking van het middenrif, de grote spier die de scheiding vormt tussen de borstholte en buikholte. Bij het verzwakken van het middenrif is het moeilijk om diep te ademen en voldoende lucht in de longen te krijgen. Uiteindelijk kan het ademhalingssysteem zodanig verslechteren dat het lichaam niet meer in staat is zelfstandig te ademen. De ziekte is ongeneeslijk, maar door behandeling kan de snelheid van de symptomen verminderd worden.

Oorzaken van ademhalingsklachten

Bij de ziekte van Pompe maakt het lichaam niet genoeg enzymen aan. Dit is een probleem, want een tekort aan enzymen betekent dat glycogeen niet afgebroken kan worden. Dit stapelt zich op in de spieren, waardoor er schade aan de spieren ontstaat. Hierdoor wordt ademhalen moeilijker. De ademhalingsproblemen kunnen geleidelijk, maar ook plotseling ontstaan. Daarom is het belangrijk dat de ademhalingsspieren regelmatig gecontroleerd worden.

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?

De fysiotherapeut kan u helpen bij het ademhalen, door middel van ademhalingstherapie. Door verschillende oefeningen kunnen de ademhalingsspieren versterken. Zonder behandelingen wordt de behoefte aan ademhalingsapparatuur groter naarmate de ziekte verergert. In het beginstadium van de ademhalingsproblemen is beademing tijdens de slaap meestal voldoende. Naarmate de ziekte in ernst toeneemt en ademhalen moeilijker wordt, kan beademing overdag noodzakelijk worden.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij deze klacht:

Neem contact op