Aspecifieke lage rugpijn is de meest voorkomende vorm van lage rugpijn. Bij ongeveer 95% procent van de mensen met lage rugpijn worden geen lichamelijke afwijkingen gevonden. Dan spreken we over aspecifieke lage rugpijn er is niet duidelijk één oorzaak aan te wijzen waar de pijn vandaan komt. Wel is er een verstoorde balans tussen de belasting en belastbaarheid.
Ook al is de oorzaak lastig vast te stellen, dat betekent niet dat u geen pijn voelt of dat er geen belemmering door de lage rugklachten kan plaatsvinden. Soms is er wel een specifieke oorzaak aan te wijzen bijvoorbeeld een beknelde zenuw (hernia) of een wervelbreuk dan spreken we van specifieke lage rugklachten.
Bij aspecifieke lage rugklachten nemen de pijn en beperking meestal af binnen één tot zes weken. Maar de kans op terugkeer van de lage rugpijn is groot. Dit noemen we recidiverende lage rugklachten. Is de pijn na meer dan twaalf weken nog steeds aanwezig dan noemen we het binnen de fysiotherapie chronische lage rugklachten.
Aspecifieke lage rugklachten zijn onder te verdelen in 3 subcategorieën:
- Acute lage rugklachten: 1 t/m 6 weken
- Subacute lage rugklachten: 6 t/m 12 weken
- Chronische lage rugklachten: langer dan twaalf weken
De klachten concentreren zich met name op de onderrug en kunnen soms uitstralen naar de bilregio en/of de bovenbenen. De pijn kan toenemen bij bepaalde houdingen en/of bewegingen. Activiteiten die de klachten kunnen provoceren zijn tillen of werken in een verkeerde houding. Ook kan er sprake zijn van ochtendstijfheid of startstijfheid na langer in dezelfde houding gestaan of gezeten te hebben.
Het advies is wel om gedoceerd te blijven bewegen bij lage rugklachten. Door bijvoorbeeld en stukje te wandelen, fietsen en oefeningen voor de rug te doen. Er is sterk bewijs dat bedrust geen positieve bijdrage geeft aan het herstel bij lage rugklachten.
De behandeling is per persoon en per klacht verschillend. Over het algemeen is het verminderen van de pijn en het vergroten van de beweeglijkheid in de meeste gevallen noodzakelijk. Hier hebben we binnen de fysiotherapie verschillende technieken voor, zoals dry needling, massage, tape, mobiliteitsoefeningen en manuele mobilisatietechnieken.
Om de klachten te behandelen, maar ook om te voorkomen dat lage rugklachten terugkomen, is het trainen van stabiliteit, kracht en een juiste lichaamshouding erg belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld door stabiliteitsoefeningen, tapen, houdingsoefeningen, houdingsadviezen en krachtoefeningen.