Blogfysio, fysio Boxtel, fysio Schijndel, fysio Den-Bosch, fysio 's-Hertogenbosch, fysiotherapie, fysiotherapie Boxtel, fysiotherapie Schijndel, fysiotherapie Den-Bosch, fysiotherapie 's-Hertogenbosch, fysiotherapie Den-Bosch, fysiopraktijk, fysiopraktijk Boxtel, fysiopraktijk Schijndel, fysiopraktijk Den-Bosch, fysiopraktijk 's-Hertogenbosch, fysiotherapiepraktijk, fysiotherapiepraktijk Boxtel, fysiotherapiepraktijk Schijndel, fysiotherapiepraktijk Den-Bosch, fysiotherapiepraktijk 's-Hertogenbosch, fysiotherapeut, fysiotherapeut Boxtel, fysiotherapeut Schijndel, fysiotherapeut Den-Bosch, fysiotherapeut 's-Hertogenbosch, fysiotherapeuten, fysiotherapeuten Boxtel, fysiotherapeuten Schijndel, fysiotherapeuten Den-Bosch, fysiotherapeuten 's-Hertogenbosch, bewegen, bewegen Boxtel, bewegen 's-Hertogenbosch, bewegen Den Bosch, bewegen Schijndel, bewegen FMC Verzijden, bewegen in Boxtel, bewegen in Den Bosch, bewegen in 's-Hertogenbosch, bewegen in Schijndel, beweging Boxtel, beweging 's-Hertogenbosch, beweging Den Bosch, beweging Schijndel, beweging FMC Verzijden, beweging in Boxtel, beweging in 's-Hertogenbosch, beweging in Den Bosch, beweging in Schijndel

Ongeveer 70% van de bevolking krijgt vroeg of laat te maken met een vorm van nekklachten. In 98% van de gevallen zijn deze nekklachten aspecifiek. Dit wil zeggen dat de exacte oorzaak van de nekklachten onbekend is. Ondanks dat deze aspecifieke nekklachten vaak relatief onschuldig en tijdelijk van aard zijn geven patiënten vaak aan dat de klachten niet vanzelf overgaan.

Een mogelijke oorzaak van blijvende en/of steeds terugkerende nekklachten kan een verminderde stabiliteit van de nekregio zijn.

Zoals in de blog van 05-09-2017 beschreven staat is de stabiliteit afhankelijk van 3 componenten:

  • De spieren
  • De gewrichten (beenderen, gewrichtsbanden en gewrichtskapsels)
  • Prikkels die vanuit het zenuwstelsel gegeven worden en bewegingen aansturen.

Middels oefentherapie kan de fysiotherapeut u leren de spieren rondom de nek beter te coördineren te trainen op uithoudingsvermogen.

De spieren rondom de nek kunnen we globaal in 2 groepen verdelen:

  • Kleine lokale spieren
  • Grotere globale spieren

De kleine dieper gelegen stabilisatoren liggen dicht tegen de wervelkolom aan en deze spiertjes zorgen het gecontroleerd bewegen van de wervelkolom en voor het waarborgen van de stabiliteit. Echter is het voor veel mensen moeilijk om de kleine lokale spieren aan te spannen, waardoor de grote nekspieren veelvuldig worden gebruikt om de nek te stabiliseren. Bij het veelvuldig gebruiken van alleen de grote nekspieren zal de spanning van deze spieren fors toenemen waardoor ze pijnlijk worden. De kleine dieper gelegen nekspieren reageren juist minder adequaat door deze pijn en hierdoor ontstaat er een disbalans tussen de verschillende spiergroepen die ervoor kan zorgen dat de klachten in stand gehouden worden.

Oefentherapie:
Zoals eerder beschreven kan de fysiotherapeut u helpen bij het coördineren van de spieren rondom de wervels van de nek. Middels oefeningen moet er geleerd worden om de kleine dieper gelegen spieren te gebruiken zonder dat de grotere globale spieren aanspannen. Dit wordt Motor Controle genoemd. Deze oefentherapie duurt vaak enkele weken maar kan u van die lang aanhoudende of steeds terugkerende nekpijn afhelpen.

Dus komt u maar niet van die vervelende nekpijn af of wilt u graag meer informatie of advies maak dan een afspraak bij uw fysiotherapeut.