Blog

In deze blog worden de gevolgen toegelicht van het COVID-19 virus en wat fysiotherapie voor u kan betekenen als ex COVID-19 patiënt of voor mensen die in thuisisolatie zitten en klachten ervaren.

Ouderen
Met name de groep ouderen is getroffen door het coronavirus. Bij ouderen met een gemiddelde leeftijd van 83,5 jaar blijkt dat het coronavirus kan beginnen met een acuut geriatrisch syndroom zoals:

  • Verwardheid
  • Een valpartij
  • Flauwvallen
  • Dehydratie
  • Acuut functieverlies

Het virus heeft veel impact op (thuiswonende) senioren. Sociale bezoeken zijn tot een minimum beperkt want het RIVM beschouwt namelijk iedereen boven de 70 jaar als kwetsbare groep. Uit de cijfers blijkt ook dat het virus voor boven de 70 het meest gevaarlijk is.
De mensen die zijn overleden aan het COVID-19 virus hadden vaak een onderliggende aandoening. De meest voorkomende aandoeningen bij de opgenomen COVID-19 patiënten waren hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk, gevolgd door chronische longaandoeningen en diabetes.
Ouderen hebben enkele maanden in thuisisolatie gezeten. Gelukkig mogen zij nu weer bezoek ontvangen maar is dit nog minimaal. Dit heeft grote gevolgen voor de fysieke- en mentale gesteldheid. Er is een vergroot risico op vallen; door een gebrek aan beweging neemt stijfheid toe. Bewegen voor ouderen is goed voor de gezondheid en zelfredzaamheid. En daarnaast zorgt het voor een vertraagt verouderingsproces en kan het bijdragen aan een minder grote zorgvraag.


Inactiviteit

Inactiviteit is gedefinieerd als geen enkele dag tenminste 30 minuten matig intensief lichamelijk actief zijn. Met matig intensief wordt bedoeld wandelen in een tempo van 4 km per uur of fietsen met een snelheid van 10 km per uur. De gevolgen van inactiviteit zijn fors; het zorgt namelijk voor toename van stress, hart- en vaatziekten en obesitas door onvoldoende beweging en ongezonde voeding. Oftewel stilzitten zorgt voor achteruitgang zowel fysiek als psychisch.

 

De gevolgen van zoveel thuiszitten

Factoren die in thuisquarantaine voor stress zorgen zijn bijvoorbeeld verveling, financieel verlies, stigmatisering door de buitenwereld, over hoe lang de mogelijke situatie duurt. In sommige studies komt naar voren dat quarantaine op de langere termijn een negatief effect heeft op de psychische gezondheid.
De gevolgen van lang thuiszitten brengt niet alleen eenzaamheid en depressiviteit met zich mee, ook heeft dit invloed op de gewrichten zoals stijfheidsklachten, afname van de kracht en conditieverlies. Niet alleen voor mensen met restklachten na Corona maar ook voor mensen die lang in thuisisolatie hebben gezeten.


Hoe kun je klachten van thuisisolatie voorkomen?

Er zijn vele voordelen door meer te gaan bewegen. Het heeft invloed op bijvoorbeeld je uithoudingsvermogen, coördinatie, spierkracht, slaapgedrag en het fithouden van de hersenen. Het is makkelijk toe te passen in het dagelijks leven. Denk hierbij aan recreatief bewegen zoals wandelen of fietsen. U kunt het wandelen bijvoorbeeld leuker maken door een doel te stellen van bijvoorbeeld 5 km wandelen. Door middel van een stappenteller kunt u dit gemakkelijk bijhouden en dan heeft u gelijk zicht op uw beweeggedrag. Het is ook mogelijk om thuis oefeningen te doen. Neem dan contact op met een fysiotherapeut van FMC Verzijden, zij kunnen voor u de juiste zorg adviseren en een oefenschema op maat samenstellen.


Vanuit de fysiotherapie volgen wij de nieuwste ontwikkelingen en adviezen:

Online
Het is mogelijk om via een e-consult te werken als dat uw voorkeur heeft maar u mag ook naar de praktijk komen.

Op de praktijk

Gelukkig mogen wij weer mensen ontvangen op de praktijk en bij fysiotherapie Verzijden bent u aan het juiste adres want de praktijk heeft namelijk veel te bieden. Wij kijken per individu naar de hulpvraag en proberen samen met de patiënt een passend behandelplan te maken. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van functionele training. Dan moet u denken aan losse oefeningen afgewisseld met apparaten. In Boxtel en Schijndel kan er ook gebruik worden gemaakt van eGym. Dit is bijvoorbeeld een van de vele mogelijkheden. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.
Zie voor meer informatie fmcverzijden.nl/corona-revalidatie

Ster spot

STER-spot over onmisbare rol fysiotherapie bij revalidatie ex-coronapatiënten

 

Literatuur:

Aandacht voor ouderen in tijden van corona. (2020, 7 april). Geraadpleegd op 28 april 2020, van https://www.movisie.nl/artikel/aandacht-ouderen-tijden-corona

Actuele informatie over het nieuwe coronavirus (COVID-19). (2020, 28 april). Geraadpleegd op 28 april 2020, van https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel

Cijfers over ouderen en belang van bewegen . (z.d.). Geraadpleegd op 28 april 2020, van https://www.kennisbanksportenbewegen.nl/?file=6377&m=1459776802&action=file.download

De gevaren van lang thuiszitten: “Eenzaamheid en depressie liggen op de loer”. (2020, 25 april). Geraadpleegd op 28 april 2020, van https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5067991/corona-virus-covid-19-eenzaamheid-depressie-thuiswerken-verveling

Stilzitten is een gevaarlijke bezigheid. (2019, 9 april). Geraadpleegd op 28 april 2020, van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/152452-stilzitten-is-een-gevaarlijke-bezigheid.html

Wie kan ten prooi vallen aan het coronavirus? (z.d.). Geraadpleegd op 28 april 2020, van https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/24/wie-valt-ten-prooi-aan-het-coronavirus-iedereen-maar-mannen-worden-zieker-a3994769