Tijdens en na de medische behandelingen voor kanker kan uw fysieke gesteldheid erg achteruit gaan. Vaak wordt gedacht dat dit een normaal en een (gedeeltelijk) onomkeerbaar gevolg is van deze ziekte en bijbehorende behandelingen. Gespecialiseerde fysiotherapie bij een fysiotherapeut met kennis en ervaring over patiënten met kanker is een goede keuze voor ondersteuning en advies tijdens uw herstel. Een oncologiefysiotherapeut richt zich op een optimale revalidatie op maat voor patiënten met kanker en de bijbehorende medische behandelingen.

 

Waarom oncologiefysiotherapie?

Oncologiefysiotherapeuten (MSc) hebben een speciale vierjarige masteropleiding gevolgd om training te kunnen geven aan patiënten met kanker, weten wat kanker(behandelingen) met het lichaam en de conditie doen en tegen welke beperkingen u kunt aanlopen. Door deze kennis kan er goed worden ingeschat wanneer u er bijvoorbeeld goed aan doet om een tandje bij te zetten of juist gas terug te nemen. Ook wordt er gekeken of er meer nodig is dan alleen fysieke training, kijkend naar klachten als oedeem, littekens en bewegingsbeperkingen. Indien nodig kan een oncologiefysiotherapeut ook screenen of er hulp nodig is van andere disciplines als een ergotherapeut, psycholoog of diëtist.

Voorbeelden van klachten:

  • Vermoeidheid
  • Conditieverlies
  • Verminderde spierkracht
  • Spanningsklachten
  • Pijn
  • Oedeem
  • Klachten aan littekens

 

Voor wie is oncologiefysiotherapie? 

Oncologiefysiotherapie is toegankelijk voor alle patiënten, gediagnosticeerd met kanker. Dit kan voor, tijdens of na de behandeling zijn en kan op ieder gewenst moment gestart worden. Oncologiefysiotherapie bij FMC Verzijden wordt altijd op maat aangeboden en kan dus in zowel een curatief, palliatief of terminaal traject worden ingezet. Diverse onderzoeken, beschreven in de richtlijn oncologische revalidatie, tonen aan dat trainen onder begeleiding van een oncologiefysiotherapeut een positief effect heeft op het herstel en de kwaliteit van leven.

 

Voordelen van starten voor of tijdens de behandelingen:

– Behouden van fitheid en spierkracht

– Ervaren van minder klachten van misselijkheid, vermoeidheid of pijn

– Beter verdragen van chemotherapie

– Sneller en meer uren aan het werk na de behandeling

 

Voordelen van starten na de behandelingen:

– Sneller herstel van fitheid en spierkracht

– Sneller herstel van vermoeidheid

– Sneller dagelijkse activiteiten hervatten

 

Wanneer u niet in staat bent om naar de praktijk te komen kan de oncologiefysiotherapeut ook bij u aan huis komen.

 

Aanvullende mogelijkheden binnen FMC Verzijden

Geen fan van reguliere kracht- en conditietrainingen?

Tijdens het revalidatietraject binnen FMC Verzijden vinden wij het belangrijk dat patiënten plezier krijgen in bewegen en een stukje vertrouwen terug winnen in hun eigen lichaam. Daarom bieden wij ook alternatieve vormen van bewegen aan.

  • Perfect Pilates

Perfect pilates is gericht op het verbeteren van de houding, het vergroten van coördinatie en stabiliteit van uw bekken, nek en rug en soepele en beweeglijke gewrichten. Tevens is de trainingsmethode gericht op het verminderen van stress, door het lichaam in balans te brengen en volledig te ontspannen.

  • Sportief wandelen

Sportief wandelen is geschikt voor iedereen die na blessure of ziekte een betere conditie wil krijgen. De actieve manier van wandelen wordt aangeboden in groepsverband met maximaal 12 personen. Zo houdt uw gecertificeerde wandeltrainer een goed overzicht op de uitvoering en lichaamshouding tijdens de oefeningen.
De training bestaat uit stukken lopen in verschillende tempo’s en spierversterkende oefeningen.

 

Vergoeding

Fysiotherapie wordt in een beperkt aantal gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Voor oncologie geldt dit in de volgende situaties:

– Na verblijf of opname in ziekenhuis/ revalidatiecentrum

– Na operatie

– Na bestraling

– Lymfeoedeem

– Littekenbehandeling

 

Bij medische noodzaak anders dan bovenstaand beschreven kunnen we, afhankelijk van uw persoonlijke situatie, een aanvraag indienen bij uw zorgverzekeraar.

 

Wilt u meer weten over oncologiefysiotherapie bij FMC Verzijden? Neem gerust contact via info@fmcverzijden.nl, telefoonnummer: 0411-674447 of kijk op de website www.fmcverzijden.nl