Blogfysio, fysio Boxtel, fysio Schijndel, fysio Den-Bosch, fysio 's-Hertogenbosch, fysiotherapie, fysiotherapie Boxtel, fysiotherapie Schijndel, fysiotherapie Den-Bosch, fysiotherapie 's-Hertogenbosch, fysiotherapie Den-Bosch, fysiopraktijk, fysiopraktijk Boxtel, fysiopraktijk Schijndel, fysiopraktijk Den-Bosch, fysiopraktijk 's-Hertogenbosch, fysiotherapiepraktijk, fysiotherapiepraktijk Boxtel, fysiotherapiepraktijk Schijndel, fysiotherapiepraktijk Den-Bosch, fysiotherapiepraktijk 's-Hertogenbosch, fysiotherapeut, fysiotherapeut Boxtel, fysiotherapeut Schijndel, fysiotherapeut Den-Bosch, fysiotherapeut 's-Hertogenbosch, fysiotherapeuten, fysiotherapeuten Boxtel, fysiotherapeuten Schijndel, fysiotherapeuten Den-Bosch, fysiotherapeuten 's-Hertogenbosch, bewegen, bewegen Boxtel, bewegen 's-Hertogenbosch, bewegen Den Bosch, bewegen Schijndel, bewegen FMC Verzijden, bewegen in Boxtel, bewegen in Den Bosch, bewegen in 's-Hertogenbosch, bewegen in Schijndel, beweging Boxtel, beweging 's-Hertogenbosch, beweging Den Bosch, beweging Schijndel, beweging FMC Verzijden, beweging in Boxtel, beweging in 's-Hertogenbosch, beweging in Den Bosch, beweging in Schijndel

Veel mensen weten niet van het bestaan van deze specialisatie en een vaak gehoorde reactie is dan ook ; ’Voor mijn kaak naar de fysio?”.

De orofasciaal fysiotherapeut is gespecialiseerd in gezondheidsproblemen in het gehele gebied van de nek, het hoofd en het kauwstelsel. Het kauwstelsel bestaat uit het kaakgewricht, de kauwspieren en het gebit.

In de opleiding tot orofasciaal fysiotherapeut wordt men geschoold in tandheelkundige aspecten, de relaties tussen nek/schouderklachten en hoofdpijn maar ook zaken zoals de onbegrepen tandpijn. Helaas komt het nog steeds voor dat er gezonde tanden en kiezen worden getrokken terwijl de oorzaak niet in het gebit gezocht moet worden, maar veroorzaakt wordt door gezondheidsproblemen die goed te behandelen zijn door de hierin gespecialiseerde fysiotherapeut.

Klachten waarvoor men terecht kan bij de orofasciaal fysiotherapeut zijn:

  • Pijn in gezicht en kaak
  • Klachten ontstaan door klemmen en knarsen
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijnklachten
  • Aangezichtsverlamming
  • Klachten in hoofd-halsgebied die veroorzaakt worden door spanningen.

De behandeling bestaat voor een groot gedeelte uit manueel therapeutische behandeltechnieken in het hoofd-, nek- en gezichtsgebied. Indien nodig bestaat de behandeling ook uit het aanleren van massagetechnieken ter ontspanning van de kauwspieren. Ook het afleren van gewoontes die leiden tot overbelasting van het kauwstelsel zoals klemmen, knarsen of tongpersen kunnen onderdeel zijn van de behandeling.

De orofasciaal fysiotherapeut werkt vaak samen met huisarts, tandarts, kaakchirurg, gnatoloog, KNO-arts en neuroloog.