Heeft u last van vermoeide benen na een stukje lopen?

Wanneer u last heeft van etalagebenen, voelt u de drang om tijdens het lopen steeds een poosje stil te staan. Dit komt doordat uw benen vermoeid of zelfs pijnlijk aanvoelen bij het lopen van een bepaalde afstand. Etalagebenen kunnen niet genezen, maar met de juiste behandeling kan verergering van de klachten verminderd worden.

Wat zijn etalagebenen?

Als u last heeft van etalagebenen, heeft u last van slagaderverkalking in de benen. Door de vernauwing in uw benen kan er niet genoeg zuurstof met het bloed afgevoerd worden naar uw benen, wat voor klachten kan zorgen. Tijdens het lopen hebben uw benen namelijk meer zuurstof nodig. Wanneer u een eindje heeft gelopen krijgen uw benen door uw vernauwde slagaders minder zuurstof. Dit zorgt voor pijn in uw benen, wat wegtrekt wanneer u een tijdje tot stilstand komt. Wij noemen het etalagebenen, doordat mensen met deze aandoening hun klachten proberen te verbloemen door te doen alsof ze winkeletalages aan het bekijken zijn.

Symptomen

Het meest voorkomende verschijnsel van etalagebenen is vermoeide benen, pijn of kramp tijdens het lopen of fietsen. De klachten treden op na een bepaalde afstand. Meestal bevindt de pijn zich in de kuiten, maar de klachten kunnen ook optreden in het bovenbeen, bilregio de voetzool of tenen. In ernstige gevallen kan de pijn ook aanwezig zijn wanneer u rust.

Oorzaken van etalagebenen

Vrijwel iedereen zal last krijgen van etalagebenen, aangezien de aandoening hoort bij een natuurlijk verouderingsproces. Echter zijn er wel een paar factoren die dit proces kunnen versnellen dit zijn:

  • Ongezond voedingspatroon
  • Roken
  • Erfelijkheid
  • Slechte conditie en te weinig bewegen
  • Diabetes mellitus

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?

Claudicatio intermittens is niet te genezen maar kan door oefentherapie wel onder controle gehouden worden. Onze therapeuten kunnen u helpen bij uw klacht. Tijdens de eerste afspraak vindt er een lichamelijk onderzoek en vraaggesprek plaats. Deze zijn nodig om de oorzaak van uw klachten te achterhalen. Vervolgens wordt samen met u een persoonlijk behandelplan opgesteld. Hierin worden ook de te verwachten doelen in opgenomen. Het doel van de behandeling is het vergroten van de loopafstand.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij deze klacht:

Neem contact op