AC gewricht

Het AC (acromio-claviculair) gewricht is een zeer nauw, smal gewrichtje dat de verbinding vormt tussen het buitenste uiteinde (=laterale) van het sleutelbeen (clavicula) en het schouderdak (=acromion).

Slijtage AC gewricht

Slijtage van dit gewrichtje treedt op als een normaal verouderingsproces. Het acromio claviculaire gewricht kan ook beschadigd of versleten raken, door bijvoorbeeld artrose of een ongeval. Ook kan er door overbelasting een chronische ontsteking van het slijmvlies van het gewricht ontstaan. U heeft vooral pijn bij heffen, achterwaartse bewegingen van de schouder en ‘s nachts bij het liggen op de schouder. Soms is er een zwelling bovenop de schouder te zien door vocht in het gewricht of door bot aangroei (osteofyten) aan de randen.

De behandeling bij slijtage van het AC gewricht

Niet operatief
In het beginstadium raden we aan zwaar hefwerk te vermijden. Een inspuiting in het gewricht kan soms langdurig de klachten verbeteren. Bij succes kan deze op termijn nog 1 tot 2 maal herhaald worden.

Verwijdering van het uiteinde van het sleutelbeen (laterale clavicula resectie).
Door het buitenste uiteinde van uw sleutelbeen te verwijderen worden de pijnklachten verholpen.’ Dit heet een ‘laterale clavicula resectie’. Deze operatie kan met een kijkoperatie gedaan worden of met een open operatie. De chirurg haalt een stukje van ongeveer een halve centimeter van het uiteinde van het sleutelbeen af, waardoor het gewricht wijder wordt en daardoor geen pijnklachten meer zal veroorzaken.

Adviezen voor thuis na de operatie

Na de operatieve ingreep wordt er meestal een absorberend verband en een soort draagdoek aangelegd voor maximaal 2 weken, om de schouder de kans te geven te genezen en te voorkomen dat u ongecontroleerde bewegingen maakt met uw bovenarm. De eerste tijd na de operatie zal uw dokter u adviseren niet te fietsen/bromfiets-en autorijden, sporten, stofzuigen/ramen wassen, tillen of andere zware activiteiten te doen, waarbij de kans bestaat dat u de ‘gewonde’ schouder teveel belast.

De revalidatie zal de nodige aandacht van u vragen. Het is aan te bevelen om u te laten behandelen door een fysiotherapeut met ervaring ‘in- en faciliteiten voor’ schouder revalidatie. Door het volgen van een fysiotherapeutisch trainingsprogramma zal de beweeglijkheid van de schouder weer verbeteren en zal de pijn na verloop van tijd verdwijnen.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij deze klacht:

Maak een afspraak