Heeft u last van uw hand of pols?

Hand- en polsklachten kunnen zich uiten in de vorm van pijn, instabiel gevoel, zwelling, warmte en/of roodheid. De pijn kan veroorzaakt worden door een trauma, overbelasting of zonder duidelijke oorzaak. De klachten kunnen u beperken in het uitvoeren van uw dagelijkse bezigheden, werk of sport. De pijn en symptomen kunnen per persoon verschillen. 

Wat zijn hand- en polsklachten?

Klachten aan de hand en pols zijn erg vervelend. U gebruikt uw handen namelijk de hele dag. Hand- en polsklachten kunnen u daarom belemmeren in uw dagelijkse werkzaamheden. De klachten kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan. De oorzaken van de klachten zijn zeer verschillend en kunnen klachten geven aan de botten, pezen of zenuwen van de hand of pols. Veelvoorkomende oorzaken van de klachten zijn een trauma, instabiele pols of overbelasting.

Symptomen van hand- en polsklachten

Bij hand- en polsklachten kunt u pijn ervaren in of rond het polsgewricht, de vingers of de duim. De pijn kan ontstaan wanneer u de pols of hand beweegt of juist in rust of als u slaapt. De pijn kan uitstralen naar uw vingers in de vorm van pijn, tintelingen of een dof gevoel. De pijn kan gepaard gaan met zwelling en/of roodheid. In sommige gevallen kan er ook gevoelsverlies en/of krachtverlies optreden in de hand. Wanneer u klachten in de hand of pols ervaart hoeft hier echter niet altijd de oorzaak van de pijn te liggen. De klachten kunnen ook voortkomen vanuit de elleboog of de nek. 

Oorzaken van hand- en polsklachten

Hand- en polsklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn er meerdere factoren die een rol spelen. Veel voorkomende oorzaken van hand- en polsklachten zijn:

  • Overbelasting, door veelvuldige en herhaaldelijke bewegingen van de hand 
  • Ongunstige werkhouding 
  • Artrose van de pols, duim of vingers 
  • Kneuzing van het polsgewricht of de vingers 
  • Breuk van het polsgewricht of de vingers 
  • Instabiel polsgewricht 
  • Beperkingen vanuit het gewricht of de spieren in de elleboog/onderarm 
  • Klachten en/of beperkingen in de nek bij uitstralende pijn in de hand 

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?

Handfysiotherapie richt zich op het herstellen/verminderen van hand- en polsklachten. De behandeling is gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid, verbeteren van de kracht, stabiliteit en coördinatie door middel van passieve behandeltechnieken en oefeningen. Daarnaast kan de handtherapeut adviezen geven met betrekking tot het gebruik van de hand en pols in het dagelijks leven of het gebruik van hulpmiddelen. Een hulpmiddel kan een spalk zijn die de therapeut op maat kan maken bij verschillende klachten.  

Neem contact op