Heeft u pijn in uw rug en benen?

Dit kan een symptoom zijn van een hernia. In veel gevallen ervaart u pijn aan uw rug.
Deze pijn kan uitstralen naar uw been of beide benen. Tevens kan het zo zijn dat u helemaal geen pijn ervaart, ondanks dat u een hernia heeft.

Wat is een hernia?

Een hernia is een uitpuiling van de tussenwervelschijven. In het midden van de tussenwervelschijven zit een zachte gel, deze kan gaan uitpuilen. De uitpuiling kan voor irritaties en prikkels zorgen, doordat het drukt op een zenuwbaan. De pijn kan uitstralen naar het been of beide benen. De rughernia komt het meest voor en kan voorkomen bij elke tussenwervelschijven die zich in de rug bevinden. Dit komt doordat veel mensen zwakke plekken hebben in de tussenwervelschijven. De meest voorkomende hernia’s liggen tussen de 4e en de 53 lendenwervel.

Symptomen
De voornaamste symptoom van een hernia is lage rugpijn met een uitstralende en schietende pijn in de benen en de knie. De pijn is niet constant. In sommige perioden kunt u minder of helemaal geen pijn voelen. De pijn kan erger worden bij persen, hoesten of niezen. Tevens kunt u beperkt worden in het dagelijks leven, doordat zitten en bukken erg veel pijn kan doen. Een hernia kan alleen met een diagnose met zekerheid worden vastgesteld. Dus als u bij het lezen van deze symptomen denkt dat u een hernia heeft, moet u contact opnemen met uw huisarts.

Oorzaken van een hernia

Een hernia kan meerdere oorzaken hebben. De aandoening kan namelijk acuut ontstaan, maar het kan ook chronisch zijn. Wanneer een acute hernia niet behandeld wordt kan de hernia chronisch worden. Een hernia kan het gevolg zijn van een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijven, maar kan ook ontstaan na een plotselinge beweging van de romp. Daarnaast kunnen te weinig bewegen en een slechte conditie van de spieren oorzaken zijn voor deze aandoening.


Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wanneer is vastgesteld dat u een hernia heeft, kan fysiotherapie een uitkomst bieden bij het verminderen van de klachten. De eerste afspraak bestaat uit een gerichte onderzoek naar de klachten van de hernia. Na dit onderzoek wordt er samen met u een persoonlijk behandelplan opgesteld, dat past bij uw klachten. De behandelingen zijn gericht op het verminderen van spierspanningen en pijn. Tevens richten de behandelingen op de beweeglijkheid en het aanleren van een juiste lichaamshouding.

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?

De fysiotherapeuten van ons gespecialiseerde Rugcentrum in ‘s-Hertogenbosch helpen u om te herstellen van uw rugklachten, zodat u uw dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken. De fysiotherapeut geeft u advies en oefeningen. Deze oefeningen en het advies zorgen ervoor dat het genezingsproces sneller verloopt, zodat u zich sneller beter voelt. De oefeningen sluiten aan bij de problemen die u ervaart wanneer u beweegt. Beweeg bij de oefeningen tot de pijngrens, ga niet over de pijngrens heen. Voer de oefeningen rustig uit. Het is belangrijk dat u door blijft ademen. Voor de effectiviteit is het belangrijk dat de oefeningen goed en bewust worden uitgevoerd. Tijdens de oefeningen is het belangrijk dat u zich concentreert op de bewegingen en uw ademhaling. 

Neem contact op