Liespijn kan vele oorzaken hebben. De pijn kan plots of geleidelijk ontstaan of al lange tijd (chronisch) aanwezig zijn. De klachten kunnen variëren en zijn afhankelijk van het ontstaansmoment, leeftijd, geslacht en sportend of niet-sportend.

Liespijn of pijn in de liesstreek.

De liesstreek is de overgang van de onderbuik naar de bovenbenen. In de liesstreek komen spieren van het boven- en onderlichaam samen en vinden we de heupgewrichten en een aantal inwendige organen . De fysiotherapeut maakt onderscheid tussen de verschillende structuren en stelt een voor u geschikt behandelplan op.

Wat is liespijn?

Liespijn kan vele oorzaken hebben. Vaak duiden mensen hiermee de pijn aan de voorzijde van de heup en/of binnenzijde van het bovenbeen. De volgende symptomen komen vaak voor bij liespijn:

  • Pijn, irritatie of stijfheid aan de binnenzijde van het bovenbeen of in de lies
  • Pijn tijdens het rekken van de aangedane spier(en)
  • Pijn bij het naar binnen bewegen van het been of buigen van de heup (tegen weerstand)

Oorzaken van Liesklachten

Er zijn een aantal oorzaken voor liespijn, die door de fysiotherapeut behandeld kunnen worden. Deze zijn vaak gewricht- of spiergerelateerd. Overbelasting is een van de meest voorkomende oorzaken van liespijn. Andere veel voorkomende oorzaken zijn fracturen en slijtage van het kraakbeen in de heup.

Voorbeelden van liespijn die door de fysiotherapeut behandeld kunnen worden zijn: klachten aan het heupgewricht (o.a. artrose), overbelasting van spieren in de lies, spierscheuringen of lies gerelateerde klachten met als oorzaak bewegingsbeperkingen in de lage rug.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

De behandeling is afhankelijk van het ontstaan en de ernst van de blessure. Na het onderzoek bespreken wij wat wij voor u kunnen betekenen. Vaak staat herstel eerst in het teken van relatieve rust, zodat uw spieren kunnen herstellen en, indien nodig, nieuw weefsel aangemaakt kan worden. Daarna breiden we de belasting verder uit door middel van doelgerichte oefeningen, gericht op kracht en mobiliteit.

Neem contact op