Last van hart-, vaat- of longklachten

Hart-, vaat- en longklachten komen heel vaak voor. Deze kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van uw leven, maar ook op de mensen in uw omgeving.

Wat zijn hart-, vaat en longklachten?

Hart-, vaat- en longen fysiotherapie is bedoeld voor patiënten met hart-, vaat- of longklachten. Een voorbeeld van longklachten is COPD. COPD is een verzamelnaam voor verschillende longaandoeningen zoals chronische bronchitis en longemfyseem. COPD is een aandoening die niet te genezen, maar wel goed te behandelen is. Vaak heeft u last van ademtekort. Voorbeelden van hartaandoeningen zijn hartinfarct en/of mensen die een hartoperatie zijn ondergaan. Een hartinfarct of een operatie brengt vele lichamelijk en psychische gevolgen met zich mee. Hierdoor kunt u zich vaak onzeker of bang voelen. Door deze onzekerheid kan het vertrouwen in uw lichaam sterk afnemen.

Symptomen van hart-, vaat en longklachten

Bij het ervaren van longklachten merkt u dat de ademhaling moeilijker verloopt. Dit treedt op bij traplopen, werken of aankleden. Uw longen kunnen niet meer voor een goede ademhaling zorgen. Tevens kunt u zich benauwd voelen, heeft u een piepende ademhaling en moet u veel hoesten. Bij een hartinfarct ontstaan er klachten als: pijn tussen de schouderbladen, in de bovenbuik, kaak, nek of rug. Dit kan gepaard gaan met extreme moeheid, koorts en zweten.

Oorzaken van hart-, vaat en longklachten

Hart- en vaatklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, namelijk:

  • Aderverkalking
  • Een te hoge bloeddruk
  • Te hoge cholesterolgehalte

Veel voorkomende oorzaken van longklachten zijn:

  • Astma, longontsteking en andere longziekten
  • Erfelijke ziekten
  • Schadelijke stoffen, zoals houtstof, lijm en verfdampen
  • Roken

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?

De behandeling van mensen met hart-, vaat en longklachten is vooral gericht op het verbeteren van het inspanningsvermogen. Daarnaast worden ook de spierkracht van de romp, benen, armen en de ademspieren getraind. Het doel van de trainingen is om de kwaliteit van uw leven te verbeteren. De training is erop gericht om uw conditie te verbeteren, de kortademigheid/benauwdheid te verminderen en u beter inzicht te laten geven hoe u uw grens kunt (h)erkennen. Afhankelijk van uw klachten wordt er een geschikte behandelmethode gekozen. Tevens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Neem contact op