Last van hart-, vaat- of longklachten

Hart-, vaat- en longklachten komen heel vaak voor. Deze kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van uw leven, maar ook op de mensen in uw omgeving.

Wat zijn hart-, vaat en longklachten?

Hart-, vaat- en longen fysiotherapie is bedoeld voor patiënten met hart-, vaat- of longklachten. Voorbeelden van longklachten zijn COPD, astma en bronchitis. Dit is een ongeneeslijke ziekte. Bij COPD zitten de longen altijd gevuld met kleine ontstekingen die blijvende schade veroorzaken. Vaak heeft u last van ademtekort. Voorbeelden van hartaandoeningen zijn hartinfarct en/of mensen die een hartoperatie zijn ondergaan. Een hartinfarct of een operatie brengt vele lichamelijk en psychische gevolgen met zich mee. Hierdoor kunt u zich vaak onzeker of bang voelen. Door deze onzekerheid kan het vertrouwen in uw lichaam sterk afnemen.

Symptomen van hart-, vaat en longklachten

Bij het ervaren van longklachten merkt u dat de ademhaling moeilijker verloopt. Dit treedt op bij traplopen, werken of aankleden. Uw longen kunnen niet meer voor een goede ademhaling zorgen. Tevens kunt u zich benauwd voelen, heeft u een piepende ademhaling en moet u veel hoesten. Bij een hartinfarct ontstaan er klachten als: pijn tussen de schouderbladen, in de bovenbuik, kaak, nek of rug. Dit kan gepaard gaan met extreme moeheid, koorts en zweten.

Oorzaken van hart-, vaat en longklachten

Hart- en vaatklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, namelijk:

  • Aderverkalking
  • Een te hoge bloeddruk
  • Te hoge cholesterolgehalte

Veel voorkomende oorzaken van longklachten zijn:

  • Astma, longontsteking en andere longziekten
  • Erfelijke ziekten
  • Schadelijke stoffen, zoals houtstof, lijm en verfdampen

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?

De behandeling van mensen met hart-, vaat en longklachten is vooral gericht op het verbeteren van het inspanningsvermogen. Daarnaast worden ook de spierkracht van de romp, benen, armen en de ademspieren getraind. Het doel van de trainingen is gericht op het verbeteren van kortademigheid, moeheid en pijn. Afhankelijk van uw klachten wordt er een geschikte behandelmethode gekozen. Tevens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij deze klacht:

Neem contact op