Heeft u last van oedeem of zwelling?

Wat is oedeem?

Het menselijk lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom lichaamscellen, bloedbanen, lymfebanen en hersenbanen. Onder andere het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen verloopt via dit zogenoemde lymfesysteem.
Met een goed werkend lymfesysteem kan het lichaam weer optimaal functioneren.
Als het lymfesysteem verstoord raakt, zien we een vochtophoping ontstaan in het lichaam. Dit komt door een verstoring in de aan- en/of en afvoer van vocht. Deze vochtophoping noemen we oedeem en kan ontstaan door zowel factoren in het lichaam (intern), als buiten het lichaam (extern).

Symptomen

Oedeem uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid. Er kan dan een pijnlijk, tintelend, zwaar of moe gevoel ontstaan, ook kan er een toename plaatsvinden in de omvang van het lichaamsdeel. Per patiënt en per aandoening verschillen de symptomen.

Oorzaken

Lymfoedeem: aangeboren of secundair (nadat lymfeklieren zijn verwijderd bij operatie of beschadigd door bijvoorbeeld bestraling bij kanker)

Veneus oedeem: als gevolg van trombose, achteruitgang van de kwaliteit van de bloedvaten of na een operatie (bijv. een nieuwe knie).

Lipoedeem: ongelijke vetverdeling over het lichaam, oorzaak is niet bekend.

Behandeling binnen FMC Verzijden kan bestaan uit:

  • Manuele lymfedrainage
  • Lymfetaping
  • Compressietherapie
  • Oefentherapie
  • Lifestyle coaching/begeleiding
  • Zelfmanagement
  • Eventueel aanmeten van kousen

 

Wat is manuele lymfedrainage?

Manuele lymfedrainage is een zachte massagevorm die erop is gericht de kwaliteit van het lymfesysteem te verbeteren door het lymfestelsel te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen.

Neem contact op