Buikpijn

  • De buikwand wordt gevormd door de huid , spieren, peesbladen, vetweefsel en het buikvlies dat de buikholte van voren en opzij begrenst. Met al deze structuren kan iets aan de hand zijn wanneer we pijn aan de buik hebben.

Welke soorten blessures zijn er?

Blessure aan de bovenbeenspieren, ook wel de quadriceps genoemd. u kunt deze bovenbeen spieren kneuzen of scheuren. Vaak gebeurt dit na een botsing of val. Er zijn verschillende graden voor de blessure:

  • Bij graad 1 heeft u last van een lichte zwelling, stijfheid en je kunt de pijn goed aanwijzen. u voelt pijn bij het buigen van je knie en kunt de knie misschien niet volledig buigen. Na het sporten worden de klachten vaak erger.
  • Bij graad 2 zie je een lokale bloeduitstorting en kan er een deukje voelbaar zijn. Je loopt een beetje mank en de knie buigen gaat niet goed.
  • Bij graad 3 ben je heel beperkt en mis je kracht in je been, vooral bij het strekken van de knie. Je kunt moeilijk hurken, opstaan en lopen. Het buigen gaat bijna niet van de knie en waarschijnlijk zit er een grote blauwe plek bij de knie.

Hamstring blessures komen ook veel voor, voornamelijk onder sporters. Een blessure kan op verschillende manieren optreden, bijvoorbeeld tijdens het sporten, bij een val of na een ongeluk. De hamstring is een spiergroep die aan de achterkant van je bovenbeen loopt en zorgt voor de buiging van de knie. De meeste hamstringblessures betreffen een eerste- of tweedegraads blessure.

  • Bij graad 1 is er sprake van een verrekking met mogelijk ingescheurde spiervezels. –
  • Bij graad 2 is er sprake van gescheurd spierweefsel en bij graad 3 is pees of spier volledig afgescheurd.

Oorzaken van een sportblessure aan het bovenbeen

Een blessure aan het bovenbeen kan een scheurtje van de pees als oorzaak hebben. In het ergste geval kan dit een complete afscheuring van de pees zijn. Dit kan komen door een belasting van de pees. Tevens kan een sportblessure aan het bovenbeen ontstaan door een overbelasting van de pezen. De verhouding tussen wat de pees aankan en wat de pees moet doen is niet meer in balans. Door overbelasting ontstaan er vele scheertjes in de pees. Door de matige doorbloeding van de pees houden de klachten langer aan.

Klachten/symptomen

Bij het ervaren van een sportblessure aan het bovenbeen is het moeilijk om de knie te buigen. Tevens ontstaat er een pijn over de hele lengte van spier. Vooral bij het drukken op de plek van de blessure, aanspannen van de spier, het rekken van de spier en bij inspanningen. Bij een spierverrekking, ontstaat er geen zwelling en is er ook geen bloeduitstorting aanwezig, wel is er een bewegingsbeperking of krachtverlies.

Als u last heeft van een spierscheur , dan is het gebruik ervan moeilijk en u ervaart ook veel pij. Bij een volledige scheur kan er op de plaats van de scheur een inkeping of holte te zien zijn. Tevens ontstaat er een zwelling/bloeding.

Behandeling en herstel

Fysiotherapie kan ingezet worden bij het ervaren van sportblessures aan het bovenbeen. Doormiddel van een informatief en gericht onderzoek worden uw klachten geanalyseerd. Doormiddel van het gesprek wordt de oorzaak van uw klachten achterhaald. Op basis van deze uitkomsten wordt er een behandelplan opgesteld.

Het doel van de behandelingen is het verminderen van de klachten, en de spieren te versterken. Tevens worden er oefeningen gedaan die u ook thuis kunt uitvoeren, zodat het herstelproces sneller kan verlopen. Afhankelijk van de oorzaak van uw klachten zijn er verschillende behandelmogelijkheden mogelijk.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij deze klacht:

Maak een afspraak