Buikpijn

  • De buikwand wordt gevormd door de huid , spieren, peesbladen, vetweefsel en het buikvlies dat de buikholte van voren en opzij begrenst. Met al deze structuren kan iets aan de hand zijn wanneer we pijn aan de buik hebben.

Buikpijn door spieren

De spierpijn in uw buik wordt vaak veroorzaakt door de rechte buikspieren die als functie hebben de romp te buigen. Ze bevinden zich in het gebied rond de navel. Wanneer de schuine buikspieren beschadigd zijn, bevindt de pijn zich meer aan de zijkant van de buik. De schuine buikspieren helpen mee bij het maken van draaibewegingen van het bovenlichaam.

Oorzaak van buikpijn

Verschillende oorzaken kunnen ter grondslag liggen aan het verrekken, scheuren of overbelasten van de buikspieren, bijvoorbeeld na het doen van sit-ups. Ook plotselinge draaibewegingen van het lichaam kunnen aanleiding zijn tot langdurige buikpijn. Bijvoorbeeld bij uitglijden en uit balans raken spannen de buikspieren in een reflex aan. Als de krachten te groot worden kan de spier beschadigd raken.

Klachten/symptomen

  • Pijn bij het aanspannen van de buikspieren
  • Pijn van het heffen van de gestrekte benen in ruglig
  • Het optillen van het hoofd en de schouders vanuit ruglig is pijnlijk
  • lachen en hoesten kunnen de pijn verergeren

Er is over het algemeen geen sprake van misselijkheid, overgeven , diarree, koorts, een veranderde stoelgang of pijn die afhankelijk is van wat er gegeten wordt. Mocht dit wel het geval zijn dan zou de pijn afkomstig kunnen zijn vanuit de buikholte ipv de buikwand. Mogelijk is er dan een probleem met de darmen of andere ingewanden.

Behandeling en herstel
Spierpijn na krachttraining voor de buikspieren verdwijnt meestal binnen enkele dagen. Wanneer dit niet het geval is en de pijn langer aanhoudt of als er twijfel is over de oorzaak dan is het verstandig een (huis)arts of fysiotherapeut te raadplegen.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij deze klacht:

Maak een afspraak