Psychologische behandeling bij pijn

Het kan zijn dat er geen aanwijsbare lichamelijke afwijking wordt gevonden die de pijn voldoende kan verklaren of dat u pijn blijft houden nadat het letsel dat de pijn veroorzaakte genezen is. Dat er niets kapot is in uw lichaam of geen verklaring voor de pijn gevonden kan worden, betekent echter niet dat de pijn in uw hoofd zit of dat u gek bent. De pijn is echt en u heeft er al geruime tijd fors last van in uw dagelijks leven.
Wij zijn daarom een samenwerking aangegaan met een psycholoog. Op een laagdrempelige manier kunt u vrijblijvend een gesprek aangaan om te kijken of een psycholoog iets kan betekenen voor u.

Waarom dan toch naar een psycholoog?

Door gesprekken met een psycholoog (cognitieve gedragstherapie) kunt u meer inzicht krijgen in de manier waarop gedachten, gevoelens en gedrag samenhangen met de pijn. Ook leert u hoe verandering van denken en voelen de pijn en de gevolgen van de pijn kunnen beïnvloeden. Het kan zijn dat bepaalde zorgen, problemen of traumatische ervaringen tot een verergering van de pijnklachten leiden. In dat geval kan beter om leren gaan met problemen of het verwerken van traumatische ervaringen mogelijk de intensiteit van de pijn verminderen.

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie is een wetenschappelijk bewezen, effectieve behandeling om de gevolgen van pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. In het traditioneel medisch denken staat het zoeken naar de oorzaak van de klachten centraal. Cognitieve gedragstherapie richt zich niet op de oorzaak van de klachten maar op de factoren die een negatieve invloed op de pijn hebben en het herstel belemmeren. Het doel van de behandeling is het optimaliseren van de omstandigheden voor het herstel van de klachten.

 

Hoe ziet de behandeling eruit?

 

Er wordt een persoonlijk behandelplan samengesteld dat bedoeld is om de cognitieve, emotionele, gedragsmatige en sociale gevolgen van de pijn te verminderen. Afhankelijk van wat passend is bij u en uw klachten, kunnen verschillende behandelmodules worden toegepast. Voorbeelden hiervan zijn:

 

  • niet-helpende gedachten leren vervangen door helpende gedachten
  • vermijdingsgedrag doorbreken
  • leren herkennen van (en omgaan met) beginnende tekenen van overbelasting
  • aandacht verschuiven
  • verbetering slaap
  • opstellen van een dagprogramma
  • aanpakken van stemmingsklachten
  • traumabehandeling (EMDR)
  • ontspanningsoefeningen

 

Hoe lang duurt de behandeling?

 

Het aantal gesprekken dat nodig is, verschilt per persoon en is afhankelijk van het aantal behandelmodules dat wordt ingezet. Meestal kan de behandeling na 4 tot 12 gesprekken worden afgerond. Gesprekken duren 45 tot 60 minuten en vinden in principe wekelijks plaats.

 

Kosten

 

De behandeling wordt vergoed uit uw basisverzekering. U heeft wel een verwijsbrief van de huisarts nodig.

 

Behandelaar

 

Joanie Hamacher is psychotherapeut en geregistreerd cognitief-gedragstherapeut (VGCt). Ze is werkzaam in het Willemshuys te ’s-Hertogenbosch. (www.willemshuys.nl).

 

Locatie

 

De gesprekken vinden plaats in het Willemshuys. Het Willemshuys ligt in het centrum van ’s-Hertogenbosch, vlak bij het centraal station. Het adres is: Van der Does de Willeboissingel 5, 5211 CA te ’s-Hertogenbosch.

 

Aanmelding / aanvullende informatie

 

Mocht u zich willen aanmelden voor behandeling of meer informatie wensen, dan kunt u contact opnemen via j.hamacher@willemshuys.nl of 06-83989732.

 

Neem contact op