Heeft u last van uw spieren, pezen of gewrichten en weet u niet wat de oorzaak van uw klachten is? Wanneer de behandelend therapeut het nodig acht kan hij/zij beslissen om een echo te laten maken. De therapeut kiest hiervoor om meer zekerheid over de diagnose te krijgen, de meest geschikte behandelmogelijkheid te kiezen, een echogeleide behandeling te doen en/of een gerichte verwijzing te kunnen doen naar huisarts/specialist.
Wat is echografie?
Bij echografie wordt er gebruik gemaakt van hoogfrequente geluidsgolven. De golven worden uitgezonden door een zender (transducer genaamd) die geplaatst wordt op de huid. Dit geluid wordt door het lichaam teruggekaatst en wordt door de computer als een elektrisch signaal omgezet. Door middel van echografie kan de kwaliteit van uw spieren, pezen en gewrichten in kaart worden gebracht. Hierdoor wordt duidelijk hoe de belastbaarheid van de spieren pezen, botten en gewrichten is.
Voor welke klachten is echografie geschikt?
Echografie wordt toegepast voor de beoordeling van spier- en botaandoeningen van de schouder, elleboog, pols/hand, heup, knie en enkel/achillespees. Voorbeelden van klachten, waarbij echografie op toegepast wordt:
- Spier scheuren of littekens
- Peesontsteking of scheuren
- Slijmbeursontsteking
- Verstuiking of scheur van de gewrichtsbanden
- Gewrichtsontstekingen, calcificaties, cystes.
De behandeling
Tijdens de eerste afspraak worden er vragen gesteld over de oorzaak van uw klachten. Wanneer de behandelend therapeut het nodig acht kan hij/zij beslissen om een echo te laten maken. Deze gegevens worden geanalyseerd en op basis hiervan wordt er een behandelmethode gekozen en tevens wordt er een persoonlijk behandelplan voor u opgesteld. De behandelingen zijn erop gericht om een duidelijke oorzaak van de klachten te vinden, zodat het behandel-/herstelproces sneller kan verlopen. Het onderzoek is snel en u voelt er veelal niks van. Soms kan bij het ‘scannen’ van een gevoelig gebied een lichte pijn optreden.