Elleboogpijn

  • De elleboog verzorgt het buiden van de onderarm ten opzichte van de bovenarm. Tevens zorgt de elleboog voor het draaien van de twee botten in de onderarm ten opzichte van elkaar. Elleboogpijn kan u hierdoor veel beperken in uw dagelijkse activiteiten zoals, aankleden, haren kammen, tanden poetsen.

Veel voorkomende elleboogklachten

  • KANS (klachten aan de arm, nek en schouder). Bij aspecifieke KANS klachten heeft u last van uw nek schouders en/of arm (elleboog). De oorzaak van deze klachten kan liggen aan overbelasting, of verkeerde beweging van de lichaamsdelen. De klachten die u kan ervaren zijn pijn, stijfheid in de spieren, een uitstralende pijn naar de armen en tintellingen.
  • Tenniselleboog. Dit is een ontsteking in de pezen die voor elleboogklachten kan zorgen. Bij het ervaren van elleboogklachten heeft u pijn aan de achter-/buitenzijde van de elleboog. De pijn van een tenniselleboog wordt veroorzaakt door de kracht van het tennisracket op de elleboog bij een backhand slag. De klachten gaan meestal vanzelf over. De duur van de pijn kan erg lang duren, van negen maanden tot twee jaar.
  • Golferselleboog, een golferelleboog is een ontsteking of irritatie van de aangechtingenplaats van de pezen aan de binnenzijde van het ellebooggewricht. Meestal ervaart u pijn aan de binnenzijde van de elleboog. De klachten worden opgewerkt bij het buigen van uw vingers en tegelijkertijd de pols bewegen in de richting van de handpalm. Het herstelperiode kan oplopen tot een paar maanden.

Advies bij elleboogklachten

Wanneer u elleboogklachten hebt is het belangrijk om je arm in beweging te houden. Veel mensen zijn bang om te bewegen, maar dit is niet nodig. Wanneer u beweegt, is het belangrijk dat je dit doet binnen je pijngrens. Meestal houdt dit in dat u voorzichtig moet zijn met draaibewegingen van de arm en met het helemaal strekken en helemaal buigen van de elleboog. Koelen met een coldpack mag ook. Wikkel de coldpack in een theedoek en leg deze ongeveer 10-15 minuten op de elleboog. Doe dit maximaal 2-3 keer per dag.

Advies bij activiteiten in het dagelijks leven
Houdt bij activiteiten in het dagelijks leven ook uw pijngrens in de gaten. Probeer activiteiten zo uit te voeren dat u er geen pijn bij ervaart. Daarnaast is het belangrijk om een taak regelmatig af te wisselen met een andere taak of te onderbreken met rust. Wanneer u veel beeldschermwerk uitvoert, is het verstandig om regelmatig (3-4 keer per uur) enkele seconden te bewegen binnen uw pijngrens. Dit bevordert de doorbloeding van de elleboog, en dus het herstel.

Opbouwen activiteiten
Wanneer u merkt dat uw elleboogklachten afnemen, betekent dit dat je ook steeds meer kan en mag bewegen. Zorg er dus voor dat u regelmatig probeert hoeveel uw elleboog aan kan zonder dat het pijn doet.

Oefeningen bij elleboogklachten

Het doel van de oefeningen is om de pijn te verminderen en uw elleboog zoveel mogelijk te kunnen bewegen onder de huidige omstandigheden. Begin de oefeningen vanuit een ontspannen houding. Probeer te voelen wat er gebeurt, wat er beweegt, waar u uw spieren aanspant en waar niet. Voor het beste resultaat voert u de oefeningen rustig en geconcentreerd uit.

Advies bij de oefeningen
In het begin zijn de oefeningen misschien lastig of moeilijk uit te voeren. Probeer door te zetten, u wordt ervoor beloond. U zult merken dat de pijn afneemt en dat uw spieren sterker worden.

Voor een spiegel oefenen geeft u voldoende feedback om de oefeningen juist uit te voeren.
U kunt deze oefeningen het best regelmatig maar kortdurend uitvoeren. Bijvoorbeeld dagelijks, ieder uur een paar minuten. Beweeg bij de oefeningen tot de pijngrens, ga niet over de pijngrens heen. Voer de oefeningen rustig uit.  Belangrijk is dat u door blijft ademen. Voor de effectiviteit is het belangrijk dat de oefeningen goed en bewust worden uitgevoerd. Concentreer u op de bewegingen en uw ademhaling.

Als de pijn blijft of zelfs toeneemt, raden we u aan om uw huisarts of fysiotherapeut te raadplegen.

Nadat u de oefeningen uitgevoerd hebt, blijf dan zoveel mogelijk uw houding corrigeren. Als u eenmaal geen pijn meer hebt, dan is een goede houding belangrijk om herhaling van klachten te voorkomen. Bovendien is het belangrijk dat u in beweging blijft.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij deze klacht:

Maak een afspraak