Hamstring Ruptuur

  • De hamstrings zijn de spieren die zitten aan de achterzijde van het bovenbeen en bestaan uit meerdere spierkoppen. Deze spieren vormen samen een grote spiergroep. Hierin kan een (gedeeltelijke) scheur optreden, namelijk in de spieren of pezen.

Oorzaak van een hamstring scheur

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het scheuren van de hamstrings. Belangrijk is dat er een goede warming-up wordt uitgevoerd, anders is er een verhoogde kans op blessures. Daarnaast is overbelasting een factor die de kans vergroot op een scheuring van de hamstrings. Ook kan er sprake zijn van verkorte hamstrings of verminderde kracht van de hamstrings of bilspieren. Verder kunnen beperkingen op een andere plek in het lichaam van invloed zijn. Voorbeelden zijn een bekkenscheefstand, instabiliteit van de knie of onvoldoende lenigheid in de rug/heup/bekken. Een scheur in de hamstrings ontstaat meestal wanneer er plotseling een grote inspanning moet worden geleverd.

Klachten bij een scheur in de hamstring

Bij een scheur in de hamstring ontstaat er pijn aan de achterkant van het bovenbeen. Meestal is op moment van het trauma een felle steek aanwezig. De pijn neemt toe bij het aanspannen of rekken van de spier. Daarnaast ontstaat er zwelling en een blauwe kleur aan de achterzijde van het bovenbeen of aan de binnenkant van de knie.

Behandeling

Algemene fysiotherapie
Shockwave therapie
Medical Taping

Deze therapeuten kunnen u helpen bij deze klacht:

Maak een afspraak