Jumpers Knee

  • Een jumpers knee wordt over het algemeen als een overbelastingsblessure beschouwd en komt met name tegen het einde van het sportseizoen tot uiting. Symptomen zijn drukpijn en (ochtend)stijfheid van de knie. Een dergelijke blessure ontstaat doorgaans geleidelijk en vertoont een herkenbaar patroon. Aanvankelijk beginnen de klachten vrij onschuldig.

Wat is een Jumpers Knee?

Een jumpers knee is een overbelastingsblessure die doorgaans niet snel te verhelpen is. Je zal er echt de tijd voor moeten nemen. Een revalidatie van enkele maanden is niet ongebruikelijk. Over het algemeen is een jumpers knee goed te behandelen met conservatieve therapie (fysiotherapie). Ice-packs (3x daags 15-20 minuten) en een patellabandje zijn effectieve symptoombestrijders die voor de korte termijn pijnverlichting kunnen geven. Een patellabandje zorgt voor een afname van de trekkrachten op de kniepees en is een tijdelijke oplossing. Voor de lange termijn zal je allereerst aanpassingen moeten aanbrengen in de frequentie, intensiteit en duur van de trainingsbelasting. Ook dien je kniebuigingen te beperken tot een hoek van 90 graden.

De eerste tekenen van deze blessure openbaart zich meestal de dag na de training of de wedstrijd. De pijn is tijdelijk en verdwijnt zodra je weer rustig in beweging komt. In een later stadium zal je tijdens het sporten de pijn ervaren en bij een toename van de blessure zal je zelfs tijdens je warming-up de pijn voelen. Het is dan inmiddels onverantwoord om de klachten te negeren.

Wat is de oorzaak van een jumpers knee?

De klachten zijn over het algemeen toe te schrijven aan overbelasting als gevolg van repeterende piekbelasting. Met onder meer echografie en weerstandstesten kan de ernst van de blessure worden gediagnosticeerd. Vaak is er sprake van degeneratieve veranderingen in de kniepees. Dit houdt in dat de kwaliteit van de pees is verslechterd. Door het kwaliteitsverlies van peesweefsel neemt de belastbaarheid en daarmee de sterkte van de pees af waardoor de kans op beschadigingen in de kniepees toeneemt.

Als gevolg daarvan kunnen er tekenen van ontstekingen ontstaan, maar dat is niet de oorzaak maar meer het gevolg van een gestoord herstelproces op basis van kwaliteitsverlies van de kniepees. Een kniepees geneest over het algemeen vrij moeizaam omdat het een slecht doorbloede structuur is. Spierweefsel is beter doorbloed en geneest daarom sneller. Er zijn vele factoren die tot een jumpers knee kunnen leiden. Onderstaand een uiteenzetting daarvan.

Behandeling

Over het algemeen bestaat de behandeling van een jumpers knee voornamelijk uit oefentherapie. Excentrische training is een effectieve en bewezen behandelvorm. De excentrische oefeningen mogen gerust een beetje gevoelig zijn, maar dit mag tijdens de behandeling niet toenemen. Meestal treedt er binnen zes weken al verbetering op. Een andere behandelvorm is shockwave-therapie. Studies tonen aan dat shockwave therapie een goede aanvulling is op de oefentherapie. Je doet er goed aan om onder begeleiding aan je herstel te werken. Een sportarts of een (sport)fysiotherapeut zijn hier de aangewezen personen voor.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij deze klacht:

Maak een afspraak