Kaakpijn kan ontstaan door overbelasting van de kauwspieren. Dit kan komen door klemmen, kauwgom kauwen, pen bijten of tongpersen tegen de tanden. Ook stress kan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van kaakpijn. De klachten ontstaan meestal doordat het kaakgewricht niet goed functioneert.
Wat is kaakfysiotherapie?
De kaakfysiotherapeut kan u helpen indien uw spieren en gewrichten in het hoofd/hals/nek gebied niet goed functioneren. Of als u pijn ervaart bij het kauwen. De therapeut richt zich niet alleen op de kaak, maar ook om het gebied daar omheen. Veel voorkomende klachten bij kaakpijn zijn: oververmoeidheid en pijn van de kauwspieren, niet goed kunnen openen van de mond, pijn rond het kaakgewricht, overgevoelige tanden en abnormale slijtage van het gebit.
Symptomen van kaakpijn
Veelvoorkomende klachten zijn pijn aan de onderkaak of beide kaken zowel in rust als bij het bewegen. De pijn kan uitstralen naar het hoofd, de nek, de hals en de schouders. Sommige mensen hebben ook een stijf of dik gevoel rond het kaakgewricht. Tevens kunnen er ook geluiden ontstaan bij het bewegen van de kaak, zoals kraken, knoepen en knappen.
Oorzaken van kaakpijn
Er zijn veel uiteenlopende oorzaken die kaakpijn tot gevolg kunnen hebben. De pijn kan optreden bij:
- Tandenknarsen en afwijkend mondgedrag
- Bepaalde eet- en kauwgewoonten
- Hoge spierspanning door (langdurige) stress
- Triggerpoints (spierknoopjes) in de nek- en halsspieren
Wat kan kaakfysiotherapie voor u betekenen?
In het eerste intakegesprek zal de fysiotherapeut u vragen stellen over uw klachten. Tevens wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaak van de klachten. Het onderzoek is gericht op de borst, hals, de wervelkolom, de schoudergordel, of het kauwstelsel waarbij de mondholte en kaakbewegingen beoordeeld worden. Na het onderzoek wordt u op de hoogte gebracht van de conclusies van het onderzoek en tevens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld.