Kneuzing

  • De termen kneuzing en verstuiking worden nogal eens door elkaar gebruikt. Een kneuzing is een beschadiging van het onderhuids weefsel door een val, slag of stoot.

Wat is een kneuzing?

Een verstuiking, ook wel ‘verrekking’ of ‘verzwikking’ genoemd, is een verschuiving van de uiteindes van de gewrichten ten opzichte van elkaar. Hierdoor rekken de er omheen liggende kapsels op en scheuren soms. Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting.

Heb je last van een verstuiking, dan krijg je een zwelling, (blauwe) verkleuring, pijn en belemmering bij het strekken en/of buigen van het gewricht.

Behandeling

De eerste 24 uur adviseer ik als behandeling een drukverband en vijf keer per dag kort (10 tot 15 minuten) koelen. Het beste kun je de eerste dagen rust nemen met de arm. Eventueel kun je de pols intapen voor ondersteuning. Dit kan een fysiotherapeut ook voor je doen. Daarna ga je weer rustig bewegen met de pols.

De klachten moeten binnen enkele dagen afnemen en uiteindelijke geheel verdwijnen. Heb je veel pijn, dan kan je gerust een pijnstiller zoals paracetamol innemen. Blijven de klachten aanhouden of nemen ze toe, dan raden we aan om contact op te nemen met het ziekenhuis of je huisarts.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij deze klacht:

Maak een afspraak