Radiaal tunnen syndroom

  • Het Radiaal tunnel syndroom (ook wel Posterior interosseous syndroom (PIN) genoemd) is een beknelling van de zenuw aan de voorzijde van de onderarm: de nervus radialis. Deze zenuw loopt tussen enkele spieren. Deze spieren vormen normaal gesproken een soort tunnel (radiale tunnel) waar de nervus radialis doorheen loopt. Bij het radiaal tunnel syndroom is de nervus radialis bekneld door een aantal omliggende spieren.

Wat zijn de oorzaken van het radiaal kunnen syndroom?

Het Radiaal tunnel syndroom wordt meestal veroorzaakt door een overmatig gebruik van de spieren die de radiale tunnel vormen. Door dit overmatige gebruik zetten de spieren op en knellen ze de zenuw af. Het Radiaal tunnel syndroom wordt vaak gezien bij kappers. Door de veelvuldige ‘knipbeweging’ raken de spieren overbelast. Daarnaast kan een plaatselijke zwelling door een val of ongeluk de radiale tunnel vernauwen.

Wat zijn de symptomen van het Radiaal tunnel syndroom?

Een belangrijk symptoom van het Radiaal tunnel syndroom is pijn aan de buitenzijde van de onderarm welke erger wordt bij het naar buiten draaien van de onderarm tegen weerstand. Dit is bijvoorbeeld bij het uitwringen van een zeem, maar ook bij het gebruik van een schroevendraaier. Ook kan men ’s nachts pijn ervaren. Bij het Radiaal tunnel syndroom is enkel het motorische deel van de zenuw bekneld. Men ervaart daarom geen tintelingen in de onderarm. Wel kan er een moe gevoel optreden in de onderarm. Daarnaast kan er krachtsverlies in de onderarm en hand optreden. De spieren in de onderarm kunnen opgezet zijn en strak aanvoelen.

Wat is de behandeling van het Radiaal tunnel syndroom?

Vaak is rust en het vermijden van de provocerende bewegingen en activiteiten al voldoende om te herstellen van het Radiaal tunnel syndroom. Daarnaast kan de fysiotherapeut het herstel bevorderen door u te begeleiden bij het gedoseerd belasten van de onderarm en het behandelen van de spieren in de onderarm. Wanneer dit onvoldoende helpt, kan door middel van een operatie de zenuwbeknelling opgeheven worden door het maken van een kleine snede op de plaats van de beknelling. Het herstel na de operatie is relatief snel en in de meeste gevallen kan men na ongeveer twee weken de onderarm en hand weer gaan gebruiken.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij deze klacht:

Maak een afspraak