Rotator Cuff

  • De rotator cuff (rotatoren manchet) bestaat uit de 4 dieper liggende schouderspieren waarvan de pezen als een manchet rondom de schouderkop zitten. Deze spieren zijn belangrijk voor bewegingen (met name rotaties van de bovenarm), maar ook voor de stabilisatie van de schouderkop in de ondiepe kleine schouderkom.

Symptomen

De klachten passend bij een scheur in deze pezen lijken sterk op impingementklachten (inklemmingsklachten) doordat er een verstoring van het bewegingspatroon optreedt. De klachten bestaan uit pijn die u ’s nachts uit de slaap kan houden en die verergert bij bewegen (met name heffen) van de arm. Draaien van de arm in zijwaarts geheven stand (900 abductie) geeft pijn. Vaak is er uitstraling naar de nek, de bovenarm of de hand en zijn er tintelingen in de hand. Werkzaamheden boven het hoofd verergeren de klachten. De pijn wordt met name ervaren in de bovenarm. Bij een grote scheur is er tevens krachtsverlies.

Stellen van diagnose

Een dergelijke scheur kan op grond van uw verhaal of bij lichamelijk onderzoek vermoed worden, een ECHO, CT, of MRI kan de diagnose bevestigen.

Oorzaak
Een acute scheur in de pezen van de rotator cuff kan ontstaan door een trauma zoals een val. Als na een val er sprake is van een bloeduitstorting rond de schouder of blijvende pijn eventueel met krachtvermindering, dient u erop bedacht te zijn dat één of meer pezen gescheurd kunnen zijn. Dit wordt op oudere leeftijd na een schouderluxatie (schouder uit de kom) nog al eens gezien. Snelle diagnostiek en behandeling is dan aangewezen.

Chronische (langer bestaande) scheuren geven meestal een sluipend begin van de klachten, aanvankelijk aangeduid als een slijmbeursontsteking. Dergelijke rupturen ontstaan meestal pas boven de leeftijd van 50 – 60 jaar. Oorzaken kunnen zijn: een val, langdurig bestaande impingementklachten, herhaaldelijke overbelasting of ouderdom (degeneratie). Vaak is er een combinatie van factoren.

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van de klachten wordt in overleg met uw behandelend schouderfysiotherapeut/ orthopedisch chirurg een behandelplan opgesteld.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij deze klacht:

Maak een afspraak