Plotselinge verlamming

Wanneer u last heeft van verlammingsklachten kunt u uw spieren niet goed meer gebruiken. In de meeste gevallen blijft u uw hele leven verlamd, maar in sommige gevallen kunt u uw spierfunctie terug krijgen. Dit kan door gerichte oefeningen en deskundige begeleiding.

Wat zijn verlammingsklachten?

Wanneer u verlammingsklachten ervaart, werken uw spieren niet meer naar behoren. Het kan zelfs voorkomen dat uw spieren het helemaal niet meer doen. Er zijn verschillende vormen van verlamming. U kunt volledig verlamd zijn, wanneer dit het geval is kunt u uw spieren helemaal niet bewegen. Ook kunt u onvolledig verlamt zijn, in dit geval werken uw spieren nog een beetje. Ook kunnen verlammingsklachten het gevolg zijn van een ziekte, bijv het Guillain-Barré syndroom. Dit is een aandoening van de zenuwen buiten het zenuwstelsel. Bij de ziekte is er sprake van spierverzwakking of verlamming.

Symptomen van verlammingsklachten

De symptomen verschijnen plotseling en worden snel erger. Meestal ontstaat er eerst een spierverzwakking in de benen. Vaak heeft men pijn in de rug of de benen. Er zijn ook gevoelsstoornissen zoals gevoelloosheid en tintelingen. De symptomen zijn afhankelijk van welke zenuwen zijn aangetast. In sommige gevallen kunt u uw spieren niet meer gebruiken. Uw kracht is dan verdwenen en uw spieren te slap om uw lichaamsdeel te bewegen.

Oorzaken van verlammingsklachten

Verlammingsklachten kunnen een gevolg zijn van een infectie zoals een verkoudheid, keelontsteking of diarree. Bij een infectie maakt uw lichaam antistoffen aan, sommige van deze antistoffen zijn schadelijk voor uw lichaam. Deze bestrijden niet alleen de virus of bacteriën, maar ook het eigen lichaam. Tevens kunnen verlammingsklachten ontstaan doordat een zenuw bekneld wordt of door een ontsteking in uw zenuwen. In dit geval kunt u blijvend verlamd raken.

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?

In de meeste gevallen kunt u niet van een verlamming genezen. Wanneer u last heeft van een lichte verlamming kan dit wel. Door middel van intensieve behandelingen kunt u uw spierfunctie terugkrijgen. De fysiotherapeut helpt u met het leren bewegen en het terugkrijgen van het vertrouwen in uw lichaam. Bij het Guillain-Barre Syndroom geneest u wel van de ziekte, meestal verdwijnen de klachten vanzelf. De fysiotherapeut helpt u dan bij het terugkrijgen van de functie van uw spieren.

Deze therapeuten kunnen u helpen bij deze klacht:

Neem contact op