De knieblessure is één van de meest voorkomende blessures die voorkomt aan de onderste lichaamshelft (29%). Maar welke knieblessures komen nu specifiek voor bij hardlopers? De meeste mensen wellicht wel eens van de “lopersknie” gehoord. Maar wat is dat nu eigenlijk?
De lopersknie is een blessure gelokaliseerd aan de buitenzijde van de knie waarbij een lokale overbelasting is ontstaan aan de peesplaat (tractus iliotibialis).
Hoe ontstaat het?
De lopersknie kent verschillende oorzaken. Eén van de belangrijkste oorzaken is een verzwakte zijbilspier (heupabductor) in combinatie met verminderde stabiliteit van de heup.
Door zwakte of een disbalans van de bil- en heupspieren zak je tijdens het lopen steeds een beetje door de heup.
Hierdoor komt er extra trek en spanning op de peesplaat wat tevens kan leiden tot een verkorting en verminderde flexibiliteit van de peesplaat en spieren aan de buitenzijde van het bovenbeen.
Andere factoren die mogelijk een verhoogd risico vormen voor het ontwikkelen van een lopersknie zijn:
- het hebben van een beenlengteverschil
- aanwezigheid van een standsafwijking van de knie (X- of O been) of voet (overpronatie)
- oud schoeisel met onvoldoende demping of steun voor de voeten
- plotseling veel lopen op heuvelachtig terrein
- vaak aan dezelfde kant van een licht bollende asfaltweg hardlopen
- te snel opbouwen van het aantal kilometers per week
Wat kun je eraan doen?
In de acute fase wanneer de pijn direct bij de start van het hardlopen al voelbaar is, is het beste tijdelijk even helemaal niet te hardlopen. Dit is de snelste manier om van deze blessure af te komen.
Wel mogen er alternatieve (sport)activiteiten uitgevoerd worden, zoals wandelen en fietsen, mits dit pijnvrij gebeurd. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan het verbeteren van de (heup)stabiliteit, het verbeteren van de spierkracht van onder andere de zijbilspier, quadriceps en hamstrings en het verbeteren van de flexibiliteit van de peesplaat.
Weet je niet zeker of je wel een lopersknie hebt ga dan langs bij de fysiotherapeut. Hij/zij kan je helpen bij het vaststellen van de juiste diagnose en kan je advies geven over het doen van oefeningen om zo snel mogelijk weer te kunnen hardlopen!