Peesklachten komen veel voor. Denk maar aan die vervelende achillespeesblessure tijdens het trainen voor die hardloopwedstrijd, of die pijnlijke schouder bij bovenhandse activiteiten.
Er zijn veel behandelmethoden bekend bij peesklachten waaronder EPTE. Deze behandelmethoden verminderen vaak de pijn en stijfheid van de pees. Dit wil echter dan nog niet zeggen dat de pees weer sterk genoeg is om weer te gaan belasten. Het is dus van belang dat je ook zelf aan de slag gaat en de pees weer sterk en belastbaar maakt en/of traint.
Peestraining
Peestraining verloopt in verschillende fasen. Zo zal er een overstap gemaakt worden van trainen met behulp van het eigen lichaamsgewicht, naar oefeningen met gebruik van extra gewichten. Enkel trainen met lichaamsgewicht is niet voldoende. Alleen al tijdens wandelen vangt je achillespees 1,5 keer je lichaamsgewicht op. Laat staan als je gaat hardlopen of als je een wedstrijdsport beoefent.
Daarnaast vindt er ook een verandering plaats in de manier van trainen. In het begin wordt vaak gekozen voor isometrische oefenvormen. Dit zijn oefeningen om de pees te versterken zonder dat er beweging plaatsvindt in het gewricht. Dit is dan ook de lichtste vorm van trainen. Daarna wordt er een overstap gemaakt richting excentrische oefenvormen (negatief trainen). Dit zijn oefeningen om de pees te versterken waarbij er een actieve verlening van spier –en peesweefsel plaatsvindt. Dit is dus het deel van een oefening waarbij je het gewicht laat zakken. De tegenovergestelde beweging, waarbij je het gewicht wegduwt is de concentrische (positieve) fase en deze manier van trainen vindt vaak later in de revalidatie plaats.
De snelheid waarmee je deze fasen doorloopt hangt af van een aantal factoren. Zo zijn factoren als stijfheid, pijn, lokalisatie, aard en ernst van de klachten van belang.
Niet alleen het trainen van de pees zelf is belangrijk, ook het trainen van de rest van de kinetische keten is noodzakelijk om weer terug te komen op (sport)niveau. Binnen de training zal dan ook gevarieerd worden met zowel oefeningen voor de aangedane pees als bijvoorbeeld voor de rompstabiliteit, denk bij klachten aan de achillespees ook aan stabiliteitsoefeningen van de enkel.
Flywheel
Trainen met de Flywheel is ook een onderdeel van de peestraining. De Flywheel maakt gebruik van een koord met daaraan het juiste toebehoren (afhankelijk van de lokalisatie van de klacht) en een ronde stalen schijf. Om deze as draait een koord waardoor er een soort jojo effect plaatsvindt. Als je kracht zet op dit koord breng je de schijf in beweging. Als het koord helemaal uitgerold is, zal door de beweging van de schijf dit koord weer terug oprollen. De kracht die je gebruikt hebt om het koord af te rollen krijg je dus weer terug. De Flywheel of vliegwieltraining is dus een manier van trainen waarbij gebruik gemaakt wordt van de zogenaamde ‘reactieve’ kracht. Dit is het vermogen om in één richting (concentrisch) kracht uit te oefenen, daarna snel van richting te wisselen en in tegengestelde richting (excentrische) meer kracht op te vangen. Het doel van deze trainingsmethode is toename van de spierfunctie/spiervolume en versterking van het peesweefsel als gevolg van de excentrische ‘overload’ die je creëert en de juiste combinatie van kracht en snelheid.
Peestraining binnen FMC Verzijden
Ook binnen FMC Verzijden maken we gebruik van verschillende peesprotocollen. Zo is er een protocol beschikbaar voor acute peesklachten, maar ook voor chronische peesklachten. De training zal al dan niet gecombineerd worden met andere behandelmethoden zoals EPTE. Daarnaast mogen we als praktijk met trots zeggen dat we dit jaar het Fyzzio Spier-Pees Specialisme hebben behaald en daarmee onderscheidend zijn op het gebied van spier- en peesklachten.