Blog

Wanneer iemand klachten krijgt doordat de pompfunctie van het hart niet voldoende zuurstof kan transporteren spreken we van hartfalen. Naar schatting leven er ruim 240.000 mensen met hartfalen in Nederland.
Het is de 2e grootste doodsoorzaak onder mannen en de 3e onder vrouwen. Jaarlijks sterven er gemiddeld 7.400 mensen aan hartfalen.  Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op hartfalen vergroten, de belangrijkste zijn:

  • Roken
  • Overgewicht
  • Hoge bloeddruk
  • Hoog Cholesterol
  • Stress
  • Diabetes

Door een verminderde pompfunctie neemt de snelheid van de bloedstroom af, dit zorgt ervoor dat er stuwing optreed waardoor niet al organen voldoende bloedtoevoer krijgen.
Hierdoor kan een hartfalen patiënt vocht gaan vasthouden in bijvoorbeeld de longen, buik of benen. Dit zorgt voor benauwdheid en vermoeidheid bij inspanning.

Het ontstaan van hartfalen kan verschillende oorzaken hebben, zo kan een hoge bloeddruk ervoor zorgen dat het hart de kracht verliest om stevig samen te trekken, wanneer het hart jarenlang tegen de hoge bloeddruk in de vaten op moet pompen kan het dit op den duur niet meer aan en faalt het.
Ook kan na een hartinfarct het hart dermate beschadigd zijn doordat het even geen zuurstof heeft gekregen dat er een stuk van het hart afsterft. Dit stuk kan niet meer goed samentrekken en dat zorgt ervoor dat de pompfunctie afneemt.

Verder kunnen hartklepproblemen, of hartspierziektes ook leiden tot hartfalen.

Hartfalen zijn onder te verdelen in 2 soorten:

  • Acute hartfalen
  • Chronische hartfalen


Acuut hartfalen
 ontwikkelt zich plotseling en de symptomen zijn vaak ernstig. Bijvoorbeeld na een hartinfarct. Echter kan het ook zo zijn dat chronisch hartfalen plotseling verslechterd (en acuut wordt) omdat het lichaam niet meer in staat is te compenseren.
Bij Acute hartfalen is een medicamenteuze behandeling/operatie vaak met spoed noodzakelijk.

Wanneer hartfalen onder controle/stabiel zijn, wordt gesproken van chronische hartfalen.


Chronische hartfalen
geeft aan dat de hartfalen onomkeerbaar zijn, men kan er niet van herstellen, maar met aanpassingen in leefstijl kunnen de klachten onder controle gehouden worden.
Zo is het belangrijk om regelmatig te blijven bewegen, alcohol gebruik te minimaliseren (max 1 glas per dag.) en te stoppen met roken.

 

Hartfalen en fysieke inspanning

Uit onderzoek blijkt dat 2x per week fysieke inspanning van hartfalen patiënten leidt tot 10% minder ziekenhuisopnames. Het zorgt voor een verbetering van de conditie en voor een hogere kwaliteit van leven.
Veel patiënten met hartfalen hebben angst om fysieke inspanning te leveren. Inspanning leid vaak tot een benauwdheid die als zeer vervelend ervaren wordt.

Door de symptomen van hartfalen vertrouwen mensen het eigen lichaam vaak niet meer.
Fysieke en mentale grenzen moeten opnieuw ontdekt worden. Dit zorgt ervoor dat veel hartfalen patiënten inactief worden wat weer een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van leven.

Mensen die inactief worden als gevolg van hartfalen hebben een grotere kans op depressies en slaapproblemen.
Bij het opnieuw ontdekken van fysieke en mentale grenzen kan een gespecialiseerde fysiotherapeut ondersteuning bieden.

Bij FMC Verzijden bieden we ondersteuning aan patiënten met hart gerelateerde aandoeningen. Samen met de patiënt worden doelen opgesteld waar we middels individuele of groepstrainingen aan werken.
Op deze manier wordt de fysieke belastbaarheid vergroot wat zal resulteren in een betere kwaliteit van leven.

Heeft u last van hartfalen, en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact op met de praktijk 0411-674447 of loop even binnen.