Blog

Wat is het immuunsysteem? 

Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen interne en externe ziekteverwekkers.
Elk mens heeft een immuunsysteem en het bevindt zich door het gehele lijf, onder andere in je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel. De onderdelen van het immuunsysteem communiceren nauw met elkaar met als doel om bedreigingen voor het lichaam snel onschadelijk te maken. 
 

De verschillende verdedigingsmechanismen van het immuunsysteem stoppen aanvallen op het lichaam en ruimen deze op. De informatie van een aanval wordt vervolgens opgeslagen en onthouden. Zo weet het lichaam bij een tweede aanval, hoe het een virus of bacterie effectief kan verslaan.  

Het immuunsysteem is continu aan het werk. Dit merk je pas wanneer er een infectie ontstaat. Dan krijg je klachten zoals koorts, hoofdpijn of roodheid bij een ontstoken wond. Om deze klachten tegen te gaan moet het immuunsysteem je beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen waaronder: 

 • bacteriën 
 • virussen 
 • schimmels
 • parasieten 

Werking van het immuunsysteem 

Je afweersysteem kan onderverdeeld worden in: 

 • De fysieke barrière
 • De algemene afweer
 • De specifieke afweer

Fysieke barrière 

De fysieke barrière bevindt zich tussen je inwendige lichaam en je omgeving. Tot de fysieke barrière behoort bijvoorbeeld je huid. Je huid is de grens tussen binnen en buiten en zorgt ervoor dat schadelijke stoffen niet in je lichaam komen.  

Daarnaast maken de slijmvliezen in je luchtwegen en darmen deel uit van je immuunsysteem. Deze slijmvliezen vangen de bacterie op en vervoeren ze naar je keelholte. In je keelholte komen bacteriën vervolgens in aanraking met stoffen die bacteriën doden voordat ze schade kunnen toebrengen aan je lichaam.  

Als laatste behoren ook speeksel en maagzuur tot de fysieke barrière. Beide zorgen ervoor dat bacteriën doodgaan voordat ze je lichaam kunnen infecteren. 

Algemene afweer 

De algemene afweer richt zich op alle ziekteverwekkers die in je lichaam voorkomen. De witte bloedcellen zijn betrokken bij de algemene afweer en ‘reizen’ door ons lichaam en vernietigen alle lichaamsvreemde stoffen.

Als je een wond krijgt komen er stoffen vrij die afweercellen naar de plek van de wond lokken. Deze vernietigen binnengedrongen ziekteverwekkers. 

Specifieke afweer 

De specifieke afweer richt zich op één ziekteverwekker (bijvoorbeeld kanker. Als ziekteverwekkers zich snel kunnen verspreiden in je lichaam, kan het dat je algemene afweer niet in staat is om deze ziekteverwekkers te vernietigen. Je specifieke afweer is dan noodzakelijk. 

De specifieke afweer maakt gebruik van lymfocyten. Lymfocyten zijn specifiek door de receptoren (ontvangers van prikkels) die ze op de buitenkant van de cel (celmembraan) hebben.

Deze receptoren passen alleen op een specifiek eiwit op de wand van een ziekteverwekker (het antigeen). Zoals een sleutel alleen maar bij één slot past.

Als de lymfocyt en de ziekteverwekker bij elkaar passen, dan vindt er een reactie plaats; als ze niet bij elkaar passen, dan gebeurt er niks. Iedere lymfocyt heeft maar één soort receptor op zijn celmembraan waardoor de lymfocyt alleen actie onderneemt als de specifieke ziekteverwekker ontmoet wordt. 

Er zijn T- en B- lymfocyten. Beiden ontstaan in je beenmerg wat in je borstbeen zit. De B-lymfocyten ontwikkelen zich verder in je beenmerg, maar je T-lymfocyten ontwikkelen zich verder in je thymus (zwezerik). 

Het immuunsysteem versterken 

Er zijn verschillende manieren waarop jij je de sterkte van je immuunsysteem kan verhogen. Je kan je immuunsysteem versterken door: 

 • Gezond en gevarieerd te eten 
 • Genoeg te slapen en ontspannen 
 • Goede hygiëne 
 • Stress te vermijden  
 • Voldoende te bewegen 
 • Te matigen met alcohol 
 • Te stoppen met roken 

Wat is MLDV? 

In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog, samen met zijn echtgenote, een voor die tijd revolutionaire therapie: DE MANUELE LYMFDRAINAGE volgens de methode VODDER.

De therapie van Dr. Vodder heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit, de weerstand te verhogen, de stress te verlagen en het hormonenstelsel te optimaliseren.

De huid, fysieke barrière, is het aangrijpingspunt van de massage en maakt zo gebruik van het bestaand systeem in de huid, namelijk het lymfenstelsel om deze werking te kunnen toepassen. Het lymfenstelsel heeft, voorál een voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht, wat de weerstand dus verhoogd! En dus een positieve invloed kan hebben op de algemene en specifieke afweer!  

Deze massagevorm wordt ook uitgevoerd bij FMC Verzijden Boxtel en ‘s-Hertogenbosch. Mocht u het interessant vinden of u wilt meer informatie, kunt u contact opnemen met de praktijk.