Waarom het vraaggesprek (anamnese)?
U zult het ongetwijfeld wel eens meegemaakt hebben, het startgesprek bij de fysiotherapeut. Hierbij worden een heleboel vragen gesteld nog voordat er onderzoek gedaan wordt.
Maar waarom wordt dit nou precies gedaan en wat is het nut hiervan?
Startgesprek
Door een anamnese af te nemen, krijgt de desbetreffende therapeut een idee welke mogelijke aandoening/ blessure aanwezig is.
Hierbij is het van belang dat ernstige aandoeningen/ blessures uitgesloten kunnen worden en of er sprake is van een fysiotherapeutisch behandelbare indicatie.
Het kan namelijk ook wel eens voorkomen dat iemand bij de fysiotherapeut niet op de juiste plek zit maar dat deze persoon beter af is bij een andere specialist.
Als fysiotherapeut begin je altijd met de anamnese. De anamnese is een vraaggesprek waarin je erachter probeert te komen waar de klachten vandaan komen.
Als we bijvoorbeeld kijken naar een knieklacht zijn er talloze aandoeningen en oorzaken waar de klachten in de knie mogelijk vandaan kunnen komen.
Dit zijn dusdanig veel aandoeningen dat het niet mogelijk is om alle testen voor alle aandoeningen uit te voeren. Bovendien is dit ook onnodig.
Aandoening in of uit te sluiten
Door middel van het vraaggesprek kan er gefilterd worden welke testen uiteindelijk uitgevoerd moeten worden om een aandoening in of uit te sluiten.
Wanneer iemand bijvoorbeeld kniepijn heeft aan de binnenzijde van de knie kunnen al veel aandoeningen uitgesloten worden doordat deze andere kenmerken hebben.
Diagnose
Door specifieke vragen te stellen aan de cliënt kan alvast een hypothese opgesteld worden met wat er mogelijk aan de hand is.
In 94% van de gevallen is het vraaggesprek bepalend voor de diagnose.
Dit betekent dat de therapeut in de meeste gevallen dus door het vraaggesprek al weet wat er aan de hand is en dat hij of zij dit gaat bevestigen door middel van het onderzoek.
Daarnaast vraagt de fysiotherapeut vaak ook naar informatie over werk, sport en vrije tijd.
Maar waarom?
Vaak zijn de klachten aanwezig tijdens werkzaamheden, sport of vrije tijd. Als fysiotherapeut is het dus heel handig om te weten welke zaken niet meer gaan in het dagelijkse leven zodat we daar doelgericht op kunnen gaan behandelen en oefenen.
Hulpvraag
Als laatste vraagt de fysiotherapeut vaak naar de hulpvraag. In de hulpvraag formuleert de cliënt wat hij of zij wil bereiken met de therapie. Dit kan ook gaan over de manier waarop hij of zij dit wil bereiken.
Zonder verwijzing
Sinds 1 januari 2006 hebben cliënten de mogelijkheid om zonder een verwijzing van een (huis-)arts naar de fysiotherapeut te gaan. Momenteel komt zo’n 40% van de mensen zonder een verwijzing naar de praktijk.
Voorheen keek de huisarts of de klachten wel echt te verklaren waren vanuit de spieren/botten/pezen en gewrichtsbanden (ligamenten) of dat het mogelijk toch een andere oorzaak had.
Nu cliënten dus direct naar de fysiotherapeut kunnen komen is het de noodzaak om deze taak over te nemen. Dit proces heet de screening.
Screening
Deze screening wordt uitgevoerd om inzicht te krijgen of de klacht door middel van fysiotherapie opgelost kan worden of dat er toch een andere specialisatie aan te pas moet komen.
Pluis
Bij 98,6% van de gevallen is de conclusie van de screening ‘pluis’.
Pluis betekent dat er geen redenen voor de therapeut zijn om de patiënt terug te sturen naar de huisarts om andere onderzoeken uit te voeren en dat de klachten vanuit de fysiotherapie te verklaren zijn.
Niet pluis
Wanneer een geval “niet pluis” wordt beoordeeld, dan wordt iemand teruggestuurd naar de huisarts en wordt er beoordeeld welke specialist hier mogelijk een betere rol in kan betekenen.
Bronnen:
D.B., & L.K. (2016). Zorg door de fysiotherapeut. nivel. https://www.nivel.nl/sites/default/files/2015_jaarrapport_fysiotherapie_definitief.pdf
Grüne, S. (2015). Anamnese und körperliche Untersuchung. DMW – Deutsche Medizinische Wochenschrift, 141(01), 24–27. https://doi.org/10.1055/s-0041-106337
KNGF. (2011). KNGF-richtlijn Fysiotherapeutische verslaglegging. KNGF richtlijnen. https://www.kngf.nl/binaries/content/assets/kennisplatform/onbeveiligd/richtlijnen/fysiotherapeutische-dossiervoering-2019/downloads/archiefversie-fysiotherapeutische-verslagleglegging-2011-praktijkrl-plus-verantw-en-toel.pdf