Blogfysio, fysio Boxtel, fysio Schijndel, fysio Den-Bosch, fysio 's-Hertogenbosch, fysiotherapie, fysiotherapie Boxtel, fysiotherapie Schijndel, fysiotherapie Den-Bosch, fysiotherapie 's-Hertogenbosch, fysiotherapie Den-Bosch, fysiopraktijk, fysiopraktijk Boxtel, fysiopraktijk Schijndel, fysiopraktijk Den-Bosch, fysiopraktijk 's-Hertogenbosch, fysiotherapiepraktijk, fysiotherapiepraktijk Boxtel, fysiotherapiepraktijk Schijndel, fysiotherapiepraktijk Den-Bosch, fysiotherapiepraktijk 's-Hertogenbosch, fysiotherapeut, fysiotherapeut Boxtel, fysiotherapeut Schijndel, fysiotherapeut Den-Bosch, fysiotherapeut 's-Hertogenbosch, fysiotherapeuten, fysiotherapeuten Boxtel, fysiotherapeuten Schijndel, fysiotherapeuten Den-Bosch, fysiotherapeuten 's-Hertogenbosch, bewegen, bewegen Boxtel, bewegen 's-Hertogenbosch, bewegen Den Bosch, bewegen Schijndel, bewegen FMC Verzijden, bewegen in Boxtel, bewegen in Den Bosch, bewegen in 's-Hertogenbosch, bewegen in Schijndel, beweging Boxtel, beweging 's-Hertogenbosch, beweging Den Bosch, beweging Schijndel, beweging FMC Verzijden, beweging in Boxtel, beweging in 's-Hertogenbosch, beweging in Den Bosch, beweging in Schijndel

Niemand vindt het leuk maar helaas hebben de meeste sporters er wel eens last van. Een blessure tijdens krachttraining.

Een veelvoorkomende klacht tijdens krachttraining is schouderpijn na een training van het bovenlichaam (borst, rug, armen of schouders)

In dit blog wordt verder ingegaan op het ontstaan én voorkomen van deze klachten.

 

Wat zijn schouderklachten tijdens krachttraining?

Mogelijk herken je het wel, je bent lekker aan het trainen en fanatiek aan het opbouwen met bijvoorbeeld overhead presses (De overhead press is een drukoefening voor de schouders waarbij meestal staand een barbell (lange halterstang)vanaf borsthoogte tot boven het hoofd wordt geheven, tot de armen helemaal gestrekt zijn. Na een aantal weken begin je een zeurende pijn in je schouder te krijgen en moet je helaas weer terug in gewicht. Frustrerend en vooral heel vervelend.

 

Schouder in het kort

Je schouder lijkt van buitenaf een simpel gewricht maar is toch vrij complex. Als één van de weinige gewrichten in je lichaam heeft de schouder het vermogen om in meerdere richtingen te bewegen. De schouder bestaat uit een viertal gewrichten, namelijk:

 

  • Sternoclaviculair gewricht (gewricht tussen borstbeen en sleutelbeen)
  • Acromionclaviculair gewricht (gewricht tussen sleutelbeen en schouderdak)
  • Glenuhumeraal gewricht (bovenarm en schouderblad)
  • Scapulothorocaal glijvlak (glijvlak tussen schouderblad en borstkas)

Rotator cuff

Al deze gewrichten moeten perfect met elkaar samenwerken om de schouder pijnloos te kunnen bewegen.  De voornaamste spieren die zorgen voor de stabiliteit van de schouder zijn de rotator cuff spieren.
De functie van de rotator cuff (cuff staat voor het geheel aan spieren die het gewricht geheel omvatten) is tweedelig. Hij zorgt namelijk voor de stabiliteit van het schoudergewricht.
Bovendien maakt deze rotator cuff bewegen van de arm mogelijk door het selectief aantrekken van de verschillende spiergroepen. De rotator cuff bestaat uit de suprapinatus, infraspinatus, teres minor en subscapularis pezen.

 

Verschillende oorzaken van pijnklachten tijdens krachttraining

Vaak is overbelasting een oorzaak van de pijnklachten in de schouder. Dit kan komen door verkeerd of te zware trainingsroutine waarbij sprake kan zijn van een te snelle opbouw in gewicht of een slechte verdeling van oefeningen.

 

Beweegpatronen

Ieder lichaam is anders en daardoor zijn ook niet altijd alle oefeningen voor iedereen het meest geschikt. Waarbij iemand totaal geen pijn ervaart tijdens “dippen” (een bekende borst/tricep oefening) kan dit voor de ander juist erg vervelend zijn.
Probeer daarom altijd te kijken welke oefeningen voor jou optimaal zijn.

Een voorbeeld; in het onderzoek van Saeterbakken et al., 2017. Zijn verschillende vormen van de bench press (vlak, schuin omhoog, schuin omlaag) onderzocht.
Uit dit onderzoek bleek dat er maar een minimaal verschil zit in spieractivatie tussen deze 3 vormen van de oefening.
Hieruit kunnen we concluderen dat het meer van belang is wat voor de sporter de meest blessurevrije optie is.