Blogkaakklachten, orofaciale klachten, Bosch, fysiotherapie 's-Hertogenbosch, fysiotherapie Den-Bosch, fysiopraktijk, fysiopraktijk Boxtel, fysiopraktijk Schijndel, fysiopraktijk Den-Bosch, fysiopraktijk 's-Hertogenbosch, fysiotherapiepraktijk, fysiotherapiepraktijk Boxtel, fysiotherapiepraktijk Schijndel, fysiotherapiepraktijk Den-Bosch, fysiotherapiepraktijk 's-Hertogenbosch, fysiotherapeut, fysiotherapeut Boxtel, fysiotherapeut Schijndel, fysiotherapeut Den-Bosch, fysiotherapeut 's-Hertogenbosch, fysiotherapeuten, fysiotherapeuten Boxtel, fysiotherapeuten Schijndel, fysiotherapeuten Den-Bosch, fysiotherapeuten 's-Hertogenbosch, bewegen, bewegen Boxtel, bewegen 's-Hertogenbosch, bewegen Den Bosch, bewegen Schijndel, bewegen FMC Verzijden, bewegen in Boxtel, bewegen in Den Bosch, bewegen in 's-Hertogenbosch, bewegen in Schijndel, beweging Boxtel, beweging 's-Hertogenbosch, beweging Den Bosch, beweging Schijndel, beweging FMC Verzijden, beweging in Boxtel, beweging in 's-Hertogenbosch, beweging in Den Bosch, beweging in Schijndel

Orofaciale klachten zijn klachten die veroorzaakt worden door het niet goed functioneren van het kauwstelsel en van spieren en gewrichten in het hoofd en halsgebied.

TMD

TMD is een veelgebruikte naam voor een veel voorkomende groep klachten van en rondom de kaakgewrichten.
TMD staat voor Temporomandibular Disorders.
Het temporomandibulaire gewricht is het scharnierpunt dat de kaak voor het oor met de schedel verbind, we hebben dus een temporomandibulair gewricht aan zowel linker- als de rechterkant.
Om dit scharnierpunt goed te kunnen laten bewegen bevind zich een discus tussen het gewricht en wordt het gewricht omringt door verschillende spieren.

Op het moment dat iets niet goed functioneert in dit gebied uit zich dit vaak in klachten rondom het kaakgewricht waarbij er klachten kunnen zijn tijdens kauwen, praten, slikken, gapen etc.

 

TMD klachten komt bij 10-15% van de volwassenen voor. De prevalentie (wordt meestal opgegeven als het aantal gevallen per duizend of honderdduizend) van TMD neemt toe vanaf adolescentie en de jong volwassenheid.
Na het 45e levensjaar neemt de prevalentie weer af.1 TMD  klachten komen twee keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen en zijn zelden een geïsoleerde klacht.1 Vaak is er een combinatie tussen TMD, hoofdpijn en/of nekpijn.

 

Je kunt TMD onderverdelen in twee verschillende categorieën:

  1. Dysfunctie van het temporomandibulaire gewricht
  2. Pijnlijke TMD klachten

 

Niet elke dysfunctie van je kaakgewricht hoeft dus pijn te geven. Ongeveer 36% van de mensen zonder kaakklachten heeft regelmatig een klikkend geluid in het kaakgewricht zonder pijn.

Vaak wordt er gedacht dat dit schadelijk is voor het gewricht. Dit is niet waar, zelfs op langere termijn richt dit geen schade aan.2

 

Op het moment dat er sprake is van pijnlijke TMD klachten dan uit zich dit vaak in:

  • Pijn in en om het kaakgewricht (soms wordt dit als oorpijn ervaren)
  • Pijn aan de onderkaak
  • Pijn in de hals, nek, schouders, hoofd of kiezen
  • Beperking tijdens bewegen van de kaak, bijvoorbeeld tijdens het openen van de mond
  • Een stijf en dof gevoel rondom het kaakgewricht

 

Door deze klachten kunnen er problemen ontstaan tijdens het bewegen van de mond, maar ook tijdens andere dagelijkse activiteiten zoals werken, sporten of slapen.

 

Vaak is de oorzaak gelegen in een bepaalde gewoonte zoals tandenknarsen, het op elkaar klemmen van de kiezen, kauwgom kauwen, nagelbijten, wang- en lipbijten.
Maar ook heeft vermoeidheid, stress of spanning een grote invloed op het ontstaan en in stand houden van kaakklachten.
Daarnaast kan het ook zo zijn dat de klachten zich uiten in de kaakregio terwijl de oorzaak gelegen is in de nek of hals

 

Orofaciaal therapeut

Een orofaciaal therapeut kan beoordelen waar de klachten vandaan komen en samen met de cliënt bekijken welke gewoonte de klachten mogelijk in stand houden en hoe deze te veranderen.

 

 

  1. Macfarlane TV, Glenny AM, Worthington HV. Systematic review of population-based epidemiological studies of oro-facial pijn. J Dent. 2001;29(7):451-467.
  2. Elfving L, Helkimo M, Magnusson T. Prevalence of different temporomandibulair joint sounds, with emphasis on disc-displacement, in patients with temporomandibulair disorders and controls. Swed Dent J. 2002;26(1):9-19.