Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker: de foam roller. Ze zijn er in verschillende kleuren en afmetingen, maar wat is het nou precies en wat kun je ermee doen?
Wat is het?
Een foam roller is een stevige holle buis die bedekt is met een zachtere laag (foam), ze hebben vaak een lengte variërend van 30 centimeter tot 1 meter. Hierop zijn verschillende variaties ontstaan. Bijvoorbeeld een dichte buis of kleinere foam rollers die het formaat hebben van een tennisbal.
Wat is het doel van een foam roller?
Met een foam roller kan je jezelf een stevige massage geven, zodat de doorbloeding beter gaat stromen en de afvalstoffen sneller verdwijnen uit de spier. Op deze manier help je het natuurlijke herstel van je lichaam.
Ook kun je op verschillende knopen (triggerpoints) of verklevingen in een spier rollen, zodat deze zich gaat ontspannen waardoor je de spier gelijk beter kun gebruiken en de spier soepeler aanvoelt.
Wanneer gebruik je een foam roller?
Warming up: met als doel de spieren die je gaat gebruiken los te rollen als ze stijf aan voelen. Zo is de spier los voordat je hem gaat gebruiken. Hierna is het wel aan te raden nog een reguliere warming up te doen zoals bijvoorbeeld joggen of fietsen.
Cooling down: als je je spieren net flink gebruikt hebt kan foam rollen helpen een natuurlijk herstel te bevorderen
Spierpijn: om de spieren lekker los te maken en het natuurlijk herstel te bevorderen. Dit kan erg gevoelig zijn en het is dus belangrijk dit goed aan te pakken en dit rustig aan te doen.
Fanatieke sporters hebben vaker last van stijve spieren of van knopen (triggerpoints) in hun spieren.
Ook is het prima in te zetten bij je revalidatie of als je last hebt van een blessure, bespreek dit altijd met je fysiotherapeut.
Wat kun je voelen?
Hoe meer spanning op een spier staat hoe gevoeliger het is. Een belangrijke regel is dat je nog moet kunnen doorademen en niet je adem moet vasthouden. Het voelt vaak niet prettig aan. Soms voelt na het foam rollen de betreffende spier juist beter aan, soms voel je een beursheid. Het is daarom belangrijk om voorzichtig met foam rollen te beginnen en goed naar je lichaam te luisteren.
Hoe doe ik het dan?
Ga met de betreffende spier op de foam roller liggen. Begin voorzichtig met 20 seconden druk geven en langzame bewegingen te maken. Bouw de druk langzaam op. Wanneer je het vaker hebt gedaan kun je de tijdsduur verlengen naar 2 minuten per spier.
Ondersteuning bij fysiotherapie behandeling
De fysiotherapeut maakt gebruik van zijn handen om te masseren, of om de spierverklevingen op te lossen Ook kan de fysiotherapeut gebruik maken van dry needling. Alles heeft als doel om de spier rustig te krijgen Daarom kan het voor je blessure/revalidatie een goede aanvulling zijn om te foam rollen. Mocht je dit willen gaan doen, bespreek het altijd met je fysiotherapeut.