Bloghielspoor, blessure, Bosch, fysiotherapie 's-Hertogenbosch, fysiotherapie Den-Bosch, fysiopraktijk, fysiopraktijk Boxtel, fysiopraktijk Schijndel, fysiopraktijk Den-Bosch, fysiopraktijk 's-Hertogenbosch, fysiotherapiepraktijk, fysiotherapiepraktijk Boxtel, fysiotherapiepraktijk Schijndel, fysiotherapiepraktijk Den-Bosch, fysiotherapiepraktijk 's-Hertogenbosch, fysiotherapeut, fysiotherapeut Boxtel, fysiotherapeut Schijndel, fysiotherapeut Den-Bosch, fysiotherapeut 's-Hertogenbosch, fysiotherapeuten, fysiotherapeuten Boxtel, fysiotherapeuten Schijndel, fysiotherapeuten Den-Bosch, fysiotherapeuten 's-Hertogenbosch, bewegen, bewegen Boxtel, bewegen 's-Hertogenbosch, bewegen Den Bosch, bewegen Schijndel, bewegen FMC Verzijden, bewegen in Boxtel, bewegen in Den Bosch, bewegen in 's-Hertogenbosch, bewegen in Schijndel, beweging Boxtel, beweging 's-Hertogenbosch, beweging Den Bosch, beweging Schijndel, beweging FMC Verzijden, beweging in Boxtel, beweging in 's-Hertogenbosch, beweging in Den Bosch, beweging in Schijndel

Wat is een hielspoor? 

Het begrip hielspoor wordt in de volksmond gebruikt voor klachten onder de hiel. Onder de voet loopt een peesblad van de hak naar de voorvoet. Deze wordt de fascia plantaris genoemd en zorgt ervoor dat de voet niet inzakt. Tijdens het wandelen/sporten komt er veel kracht op deze peesplaat, waardoor deze regelmatig overbelast kan worden. Ongeveer 10% van de volwassenen heeft ergens in zijn leven last van pijn onder de hiel. Een hielspoor is een uitstekend bot aangroei van het hielbeen. Deze bot aangroei is het gevolg van een langdurige irritatie van het peesblad, waardoor er ter plaatse van de aanhechting van het peesblad op het hielbeen bot aangroei ontstaat. Er kan echter ook sprake zijn van een irritatie van alleen de peesplaat zonder bot aangroei. We spreken dan van een fascitis plantaris. Deze irritatie is in meeste gevallen de veroorzaker van klachten onder de hiel. De therapeut kan ervoor kiezen om een echo te maken. Dit geeft een goed beeld van wat de pijn veroorzaakt. 

Symptomen 

  • Pijn onder de hiel 
  • Pijn bij opstarten, na lang zitten/liggen/rust 
  • Pijn neemt toe in loop van de dag bij toenemende belasting 

Oorzaken 

De klachten gaan vaak gepaard met overbelasting. Veranderingen in schoeisel, werk of sport kunnen een oorzakelijk moment zijn. Meestal is er een moment dat iemand zich kan herinneren waarin er veel gevraagd is van de voeten. Klachten kunnen echter ook geleidelijk aan steeds meer toenemen. Er is dus niet altijd een duidelijk specifiek moment waarop de klachten zijn begonnen. Risicofactoren daarbij zijn verminderde dorsaal flexie (buigen) in de enkel, overgewicht en een staand beroep.
 

Behandeling kan bestaan uit;  

  • Belasting verminderen/rust; overbelasting is vaak een oorzaak voor deze klachten. Een logisch gevolg is dan ook om deze belasting aan te passen en het weefsel de tijd geven om weer rustig te worden. 
  • Oefentherapie; door middel van en geleidelijk aan weer op te bouwen naar uw normale niveau van activiteiten zorgt u ervoor dat de pees weer in staat is om de belasting aan te kunnen. 
  • Bij vergroeiing is shockwave een goede behandeloptie; de shockwave zorgt met name voor pijndemping. Door middel van geluidsgolven wordt het pijnlijke gebied behandeld. 
  • Bij peesproblematiek is EPTE een goede behandeloptie; EPTE is een behandeling met een naald onder geleide van de echo. Via deze naald wordt er stroom gezet op het gebied waar de pees is aangedaan.  
  • Voorwaarden creëren voor herstel, goede beweeglijkheid van de voorvoet en grote teen is van belang; de pees moet extra hard werken wanneer er veel stijfheid in de voet zit. 
  • Verminderen van spierspanning in kuit; spanning in de kuit kan uitstralende klachten geven onder de voet en aan de hak.  

 

Bronnen; 

Riddle DL, Pulisic M, Pidcoe P, Johnson RE. Risk factors forplantarfasciitis: a matched case-control study. J Bone Joint Surg Am 2003;85:872-7.
Crawford F, Atkins D, Edwards J. Interventions for treating plantar heel pain.(Cochrane Review) In: The Cochrane Library, Issue 3, 2000. Oxford: Update Software. 
Ong RSG, De Waal MWM. RHUH-LEO basisrapport IX: databestand 2000/2001. Leiden: LUMC Afdeling Huisartsgeneeskunde en Verpleeghuisgeneeskunde, 2002