Wat is duimbasis artrose?
Bij artrose is het kraakbeen in de gewrichten versleten. Het kraakbeen is een soort stootkussentje en zorgt dat de botten goed over elkaar heen bewegen.
Wanneer dit versleten is schuiven de botten tegen elkaar aan wat pijn veroorzaakt.
Bij duimbasis artrose zijn de oppervlakte van het middenhandsbeentje van de duim en het trapeziumbotje aangedaan.
Duimbasis artrose is een vervelende aandoening omdat je handen de hele dag door gebruikt worden. Het is daardoor ook een veelvoorkomende aandoening.
De pijn wordt vaak de hele dag door ervaren met het bewegen van de duim maar ook vooral met het oppakken van dingen.
Vaak wordt gezegd dat je met de klachten van artrose moet leren leven, echter zijn de klachten van duimbasis artrose goed te behandelen.
Oorzaak
De oorzaak van duimbasis artrose is niet geheel duidelijk. Wel zijn er een aantal factoren die de risico op artrose in de duim vergroten.
Zo is het bekend dat duimbasis artrose vaker voorkomt bij mensen van veertig jaar en ouder. Ook komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Wanneer er in het verleden een breuk of verstuiking van de duim is geweest, is het risico op artrose ook groter.
Symptomen en klachten
- Zeurende pijn aan de basis van de duim die kan toenemen bij bijvoorbeeld tillen, potten/flessen opendraaien, een knijpbeweging of het omdraaien van een sleutel
- Toename van de pijn bij veel belasting
- Verminderde kracht in de duim waardoor u dingen uit de handen kunt laten vallen
- Zwelling bij de basis van de duim
- Stijfheid met het bewegen van de duim
- Afwijkende stand van de duim
Onderzoek
Door de herkenbare symptomen en het vaak langzaam ontstaan van het klachtenbeeld is duimbasis artrose goed te herkennen.
Hierdoor wordt het vaak al snel herkend door de handtherapeut bij het eerste vraaggesprek.
Met een aantal lichamelijke testen waarbij wordt gekeken naar de stand en beweeglijkheid van het gewricht kan duimbasis artrose verder worden vastgesteld.
Een röntgenfoto is hiervoor niet noodzakelijk.
Behandeling
De behandeling bij duimbasis artrose bestaat uit rust en oefeningen om de hand en duim weer soepel en sterk te maken.
Om het gewricht rust te geven maar er wel voor te zorgen dat u de duim in het dagelijks leven kunt gebruiken, wordt gebruik gemaakt van een spalkje.
Het versleten duimbasis gewricht wordt beperkt met bewegen maar de rest van de hand en pols kunt u vrij bewegen. Een handtherapeut kan het spalkje voor u op maat maken.
Oefeningen
Daarnaast worden de oefeningen gestart zodat de duim weer soepel en sterk wordt. Het op de juiste manier leren gebruiken en belasten van de duim is erg belangrijk.
Dit omdat de artrose niet te genezen is maar wanneer de duim goed gebruikt wordt er niet al te veel klachten ervaren zullen worden.
Bij milde artrose is de behandeling bij een handtherapeut vaak al voldoende. Mochten de klachten met de therapie niet of onvoldoende verbeteren wordt gekeken naar passende vervolg stappen.
Hulpmiddelen
Een optie is om hulpmiddelen in te zetten. Hulpmiddelen kunnen helpen om specifieke handelingen als het open maken van flessen of het snijden van groentes met minder klachten uit te voeren.
De hulpmiddelen die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn een hoekmes of een speciale flessen/potten opener.
Operatie
Mochten de klachten nog te hevig zijn zal verder onderzoek en behandeling via de huisarts of specialist ingezet worden. Er kan dan behandeld worden middels een ontstekingsremmende injectie of een operatie.
De meeste gebruikte operatie is het verwijderen van het trapezium botje waardoor de botten niet meer over elkaar heen kunnen schuiven en zo de pijn afneemt.
Na een operatie is een intensievere behandeling van de handtherapeut noodzakelijk om te zorgen dat de duim weer optimaal gebruikt kan worden.