Blog

Wat is het patellofemoraal pijnsyndroom?

Patella is het Latijnse woord voor knieschijf, femoraal betekent dijbeen. De knieschijf ligt op het kniegewricht.. Bij het bewegen van je knie dan schuift de knieschijf over het kniegewricht heen. Het kan gebeuren dat er hierbij irritatie ontstaat tussen de knieschijf en het kniegewricht. Wanneer deze irritatie resulteert in pijnklachten op, onder of rondom de knieschijf dan noemen we dit het patellofemoraal pijnsyndroom.

Het patellofemorale pijnsyndroom kan voorkomen bij iedereen maar het komt vooral voor bij tieners en jongvolwassenen. Daarnaast komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit heeft te maken met het feit dat vrouwen een bredere bekken hebben waardoor de hoek die het bovenbeen met de knie maakt anders is dan bij mannen. Het patellofemoraal pijnsyndroom komt veel voor bij hardlopers maar ook bij andere sporten waarbij je veel rent en springt zoals bijvoorbeeld turnen en basketbal.

Symptomen

De klachten kunnen wisselen per persoon. De pijn zit meestal rondom de knieschijf maar kan ook in de gehele knie gevoeld worden. De klacht kan acuut ontstaan maar komen vaker geleidelijk opzetten. De klacht neemt vooral toe bij fietsen, traplopen, sprinten, hurken, springen, squaten en lang zitten met gebogen knieën.  De pijn trekt vaak weer weg na wat rust. Het kan zijn dat de knie regelmatig knakt maar dit komt net zo vaak voor bij mensen die geen knieklachten hebben.  Patellofermoraal pijnsyndroom is een diagnose die een fysiotherapeut of arts kan stellen aan de hand van verhaal van de klachten en een lichamelijk onderzoek. Aanvullende onderzoeken met scans of foto’s zijn niet nodig. Deze klacht is hierop niet te zien.

Oorzaak

De precieze oorzaak van patellofemorale klachten is onduidelijk. Een plotselinge toename van sportbelasting kan de klacht uitlokken. Ook zie je vaak dat de klacht optreedt na een vakantie of een langdurige andere blessure. Er zijn verschillende risicofactoren op het krijgen van de blessure. Het niet goed opbouwen van sport en trainingsbelasting is een belangrijke risicofactor. Daarnaast kan een verkorting of een disbalans in de kracht van de heup en bovenbeenspieren bijdragen aan de klachten.

Fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit

  • Het veilig opbouwen van de training en sport belasting om zo snel en goed mogelijk weer deel te nemen aan de sportactiviteit. Indien je niet goed omgaat met deze klacht dan kan deze klacht jaren aanhouden.
  • Het samenstellen van een trainingsprogramma om de spierkracht in de romp en beenspieren te versterken. Om op deze manier de belastbaarheid van de knie te verbeteren en de klachten te laten verdwijnen.
  • Het tapen van de knieschijf om de knieschijf beter te laten sporen kan klachtenverlichting geven.
  • De spanning/verkorting van de bovenbeenspieren verminderen door rekkingsoefeningen of massage. Dit kan de disbalans van de spieren verhelpen.
  • Soms kunnen zooltjes ook helpen.

Bronnen:

Willy, R. W., Hoglund, L. T., Barton, C. J., Bolgla, L. A., Scalzitti, D. A., Logerstedt, D. S., … & Torburn, L. (2019). Patellofemoral pain: clinical practice guidelines linked to the international classification of functioning, disability and health from the academy of orthopaedic physical therapy of the American physical therapy association. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 49(9), CPG1-CPG95.

Marra, J. (2020). Patellofemoral Pain: Guidelines from the American Physical Therapy Association. American Family Physician, 102(7), 442-443.
www.physio-pedia.com/Patellofemoral_Pain_Syndrome
Plaatje knie: www.stalbanstherapyclinic.co.uk/patellofemoral-pain-syndrome-pfps