Je handen gebruik je de hele dag door in het dagelijks leven, bij je hobby’s en met sporten. Stel je krijgt klachten aan je handen en je wordt hierin beperkt. Wat kun je er aan doen als het artrose blijkt te zijn?
Wat is artrose?
Artrose is de slijtage van een gewricht. Het kraakbeen in het gewricht wordt dunner en zachter wat leid tot botvervorming. Er vormen zich dan zichtbare en voelbare knobbels aan de rand van het gewricht. Dit leidt tot een beperkte bewegingsvrijheid in het gewricht wat gepaard kan gaan met pijn en zwelling. De oorzaak van artrose is vaak onbekend en is dan een samenspel van verschillende risicofactoren. Algemene risicofactoren zijn: langdurig zwaar werk, repeterende bewegingen, overgewicht, erfelijkheid, aangeboren afwijkingen, oudere leeftijd of hypermobiliteit. In sommige gevallen is er wel een duidelijke oorzaak van de artrose, denk hierbij aan een trauma of een breuk in een gewricht die schade aan het kraakbeen kan veroorzaken wat op termijn de oorzaak kan zijn van artrose. Artrose wordt vastgesteld door bevindingen aan de hand van uw klachten en een lichamelijk onderzoek. Aanvullend kan een röntgenfoto gemaakt worden om artrose te bevestigen.
Artrose in de hand
In de hand kun je op verschillende plaatsen artrose krijgen. De meest voorkomende plaatsen zijn het duimbasisgewricht en de eindkootjes van de vingers. Maar het kan ook voorkomen in bijvoorbeeld de pols. Artrose in de hand komt ongeveer 2,5 keer zoveel voor bij vrouwen als bij mannen, verwacht wordt dat dit komt door de hormonale veranderingen tijdens de overgang en omdat vrouwen vaak meer beweeglijk zijn in de gewrichten dan mannen.
Ontstaan van artrose
Klachten bij handartrose ontstaan vaak langzaam. Het begint vaak met pijn bij het open draaien van een fles, het uitwringen van een doekje of bij schrijven. Daarnaast kan de kracht in de hand afnemen en de hand stijf aan voelen. Wanneer de hand overdag zwaar belast wordt kan het zijn dat in de avond pas de pijn en zwelling op komt zetten als reactie op de belasting.
Behandeling van artrose
Ja, er zijn verschillende manieren om handartrose te behandelen. De behandeling bestaat uit het verbeteren van beweeglijkheid, verminderen van pijn en het behouden van de functie van de hand. Bij beginnende slijtage is het belangrijk dat het gewricht rust krijgt, dit kan door middel van een spalk. Over het algemeen is het voldoende om de spalk te dragen bij de activiteiten die belastend zijn voor het gewricht. Maar in sommige gevallen helpt het ook om de spalk ‘s nachts te dragen.
Fysiotherapie bij handartrose
Een handfysiotherapeut kan een spalk voor u maken op maat en u advies geven bij het gebruik. Ook zal hij u oefeningen geven om de kracht en functie van de hand te verbeteren. Daarnaast zal hij adviezen geven hoe u het gewricht beter kunt belasten, soms is dit door gebruik te maken van hulpmiddelen als opzetstukken voor bijvoorbeeld een pen.
Helpt de behandeling niet voldoende dan is het mogelijk dat aanvullende onstekingsremmers nodig zijn om de klachten te verminderen. Dit kan via medicatie of met een injectie in het gewricht.
Mocht de behandeling niet voor het gewenste resultaat zorgen en de pijn en stijfheid aan de gewrichten blijven toenemen zijn er nog chirurgische ingrepen mogelijk. Ze kunnen dan het gewricht vastzetten (artrodese) of het gewricht vervangen met een prothese of een pees. De beste optie voor u zal in overleg met een handchirurg besproken worden.
Heeft u handartrose of klachten aan uw hand die mogelijk wijzen op handartrose en wilt u weten of wij u daarmee kunnen helpen bel dan voor een afspraak.