Blog

Handtherapie is een specialisatie binnen het vakgebied fysiotherapie waarbij de fysiotherapeut zich gespecialiseerd heeft op het diagnosticeren en behandelen van klachten aan de hand, pols of vingers. De klachten aan hand of pols kunnen op verschillende manieren ontstaan en kunnen verschillen van aard. Denk hierbij aan pijn en overbelasting van gewrichten, spieren of pezen, instabiliteit van de pols of vingers, fracturen, zenuwbeknellingen of slijtage in pols- en vingergewrichten. Door klachten aan de hand of pols kunt u beperkingen ervaren in het dagelijks leven zoals in het huishouden, het uitvoeren van uw werk of bij het sporten.

De klachten binnen handtherapie zijn onder te verdelen in acute klachten en chronische (blijvende) klachten. Bij acute klachten kunt u bijvoorbeeld denken aan het overstrekken van de pols of vinger tijdens het sporten maar ook de nabehandeling van een operatie aan bijvoorbeeld een triggervinger. De behandeling die hierop ingezet wordt verschilt per klacht. De behandeling kan bestaan uit: littekenbehandeling, verbeteren van de beweeglijkheid, het aanmeten van een (tijdelijke) spalk, het verminderen van oedeem(zwelling), oefeningen voor kracht en coördinatie en advies van het gebruik van de hand en pols tijdens uw dagelijkse activiteiten.

Bij chronische klachten kunt u denken aan klachten na een operatie of trauma of aan klachten zoals artrose en reuma. De behandeling aan chronische klachten is gericht op het gebruik van de handen in het dagelijks leven. Hierbij wordt gekeken naar het gebruik van de hand in een specifieke situatie waarbij klachten ondervonden worden bijvoorbeeld tijdens het werken of in de thuissituatie. Om deze specifieke handeling te verbeteren kunnen er meerdere behandelmethodes toegepast worden. Dit kunnen specifieke oefeningen zijn om bewegelijkheid en de specifieke handeling te verbeteren, een spalk aan te laten meten om te ondersteunen of een aanpassing maken in de handeling zelf dat deze met minder klachten uitgevoerd kan worden.

Voor welke aandoeningen kunt u bij een handtherapeut terecht?

  • Artrose
  • Breuken van de vingers en/of de pols (na operatie of conservatief(mallet finger))
  • Peesletsel en peesontstekingen (triggervinger, Quervain)
  • Bandletsel (overstrekte pols/vinger, skiduim)
  • Overbelasting
  • Zenuwletsel of compressie
  • Hypermobiliteit