Wat is een tenniselleboog?
In de volksmond wordt het begrip tenniselleboog gebruikt voor klachten aan de buitenkant van de elleboog. Een tenniselleboog is een veel voorkomende aandoening. Soms zijn de klachten ook uitstralend naar de onderarm en pols. De klachten treden op wanneer de strekspieren van de pols en hand worden aangespannen, bijvoorbeeld als we iets met de hand willen oppakken. De pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking van de peesaanhechting van de pezen. De aanhechting van deze pezen bevindt zich aan de buitenzijde van de elleboog. Het strekken van de elleboog, de pols en de vingers wordt als pijnlijk ervaren. Het drukken op de aanhechting van de strekspieren van de pols en de hand aan de buitenzijde van de elleboog doet pijn.
Over het algemeen zijn peesklachten langduriger van aard. Bij een tenniselleboog kunnen klachten 3-12 maanden duren. Voor het aantonen van een tenniselleboog maken we bij ons in de praktijk gebruik van een echo. Hierop kun je goed zien of ook daadwerkelijk de peesaanhechting de klachten veroorzaakt aan de buitenkant van de elleboog, dit is namelijk niet altijd het geval.
Oorzaken
Het ontstaan van een tenniselleboog hoeft niet door tennissen te komen. Een andere bekende oorzaak is bijvoorbeeld wringen bij huishoudelijk werk. Het is wel zo dat de helft van alle tennissers er ooit last van krijgt. De strekspieren zijn door overmatig of verkeerde belasting pijnlijk geworden door irritatie bij de aanhechting van de spieren aan de buitenzijde van de elleboog.
Symptomen
- Pijn aan buitenkant elleboog
- Pijn bij optillen van een kopje (bovenhands)
- Pijn bij wringen van een doekje
- Drukpijn bij aanhechting van de strekspieren van de onderarm
Fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:
- Belasting verminderen/rust: overbelasting is vaak een oorzaak voor deze klachten. Een logisch gevolg is dan ook om deze belasting aan te passen en het weefsel de tijd geven om weer rustig te worden.
- Spierspanning verminderen in betrokken spieren.
- Oefentherapie: door middel van oefeningen kunt u de pees in belastbaarheid trainen. Door daarna weer geleidelijk aan op te bouwen naar uw normale niveau van activiteiten zorgt u ervoor dat de pees weer in staat is om de belasting aan te kunnen.
- In sommige gevallen is shockwave een goede behandeloptie; de shockwave zorgt met name voor pijndemping. Door middel van geluidsgolven wordt het pijnlijke gebied behandeld.
- Bij peesproblematiek is EPTE een goede behandeloptie; EPTE is een behandeling met een naald onder geleide van de echo. Via deze naald wordt er stroom gezet op het gebied waar de pees is aangedaan.
- Injectie bij huisarts (echter maar tijdelijk effect).
Bronnen:
Verhaar JAN, Walenkamp GH, Van Mameren H, Kester AD, Van der Linden AJ. Local corticosteroid injection versus cyriax-type physiotherapy for tennis elbow. J Bone Joint Surg 1996;78B:128-32.
Smidt N, Assendelft WJJ, Van der Windt DAWM, Hay EM, Buchbinder R, Bouter LM. Corticosteroid injections for lateral epicondylitis: a systematic review. Pain 2002;96:23-40.
Ko JY, Chen HS, Chen LM. Treatment of lateral epicondylitis of the elbow with shock waves. Clin Orthop Related Res 2001; 387: 60-67.
Ultrasound-guided percutaneousneedle electrolysis in chronic lateralepicondylitis: short-term andlong-term resultsFermín Valera-Garrido, Francisco Minaya-Muñoz, Francesc Medina-Mirapeix