Veel mensen hebben er ongetwijfeld wel eens last van; acute lage rugpijn. Deze kan plotseling ontstaan, zonder of met een aanleiding. Daarnaast kan de klacht ook sluipend beginnen.
Het is vaak niet duidelijk hoe de lage rugpijn precies ontstaat, er is vaak sprake van een combinatie van factoren.
De rugpijn bevindt zich tussen de onderste ribben en bilplooien en kan samengaan met uitstraling naar een of beide billen en/of benen.
Lage rugpijn komt voor bij alle leeftijden, het meest tussen de 40- tot 80-jarigen. In de eerste 6 weken vanaf het ontstaan van lage rugklachten valt u nog in de ‘acute fase’ van lage rugpijn en spreken we dus van ‘Acute lage rugpijn’.
Wat u kan doen aan acute lage rugpijn wordt in dit blog verteld.
Beweeg!
Blijf actief om de rugklacht zo snel mogelijk te verhelpen. Probeer bedrust zoveel mogelijk te beperken. Beweging helpt om de pijn te doen laten verminderen en uw dagelijkse activiteiten weer op te pakken.
Blijf dus ondanks de pijn bewegen! Meestal neemt de pijn af nadat u een tijdje hebt bewogen.
Beweging is de beste manier om ervoor te zorgen dat uw rug weer normaal gaat functioneren. Beweging is niet schadelijk voor de rug, ook niet als het heel veel pijn doet of bijna niet lukt.
Echter, het vermijden van beweging zal meer kwaad dan goed doen.
Positieve gedachten
Uit onderzoek is gebleken dat wanneer we negatieve gedachten gaan ontwikkelen, dat ook het herstel beïnvloedt. Hierdoor kunnen de klachten langer dan gemiddeld aan blijven houden. Probeer dus niet somber te zijn vanwege de rugklachten en houd in uw achterhoofd dat de rugklacht snel weer zal herstellen. Over het algemeen blijkt dat wanneer er sprake is van acute lage rugpijn men in de eerste 6 weken na het ontstaan van de klacht weer hersteld. De pijn neemt af en de beweeglijkheid neemt toe. Bij sommige mensen is de pijn binnen enkele dagen over, bij andere duurt het enkele weken.
Oefentherapie
De fysiotherapeut kan kijken of het nodig is om nog aanvullende oefeningen te doen die u zelf thuis kan uitvoeren, mochten de klachten onvoldoende verbeteren na 3 tot 6 weken. De oefeningen kunnen variëren van rekoefeningen, mobiliserende oefeningen tot spierversterkende oefeningen. De fysiotherapeut kijkt wat het beste bij u past voor het optimale herstel.
Is een röntgenfoto, MRI of CT scan nodig bij acute lage rugpijn?
Beeldvormende diagnostiek is niet zinvol bij lage rugpijn zonder alarmsymptomen. Bij veel mensen is er wel iets afwijkends te zien op een foto of scan van de rug, ook bij mensen die nooit pijn in de rug hebben. Afwijkingen op een foto of scan hebben bijna nooit iets te maken met de pijn in de onderrug. Een scan leidt ook niet tot een andere aanpak bij het behandelen van rugpijn. De rugklachten zullen er ook niet sneller van herstellen, het beste blijft om in beweging te zijn en te blijven.
Ook kan de uitslag van een scan of foto misleidend zijn. Eventuele bevindingen (welke dus geen relatie hebben met uw rugpijn) kunnen leiden tot onjuiste ideeën over uw rugpijn.