Blog

Wat is een cervicaal radiculair syndroom?

Een cervicaal radiculair syndroom wil zeggen dat er pijn, gevoelsverandering, tinteling en/of krachtvermindering aanwezig is in een arm veroorzaakt door een irritatie en/of letsel aan een zenuw in de nek. Deze irritatie of beschadiging van de zenuw kan door verschillende dingen veroorzaakt worden bijvoorbeeld een nekhernia (de tussenwervelschijf puilt uit waardoor deze druk zet tegen de zenuw.), degeneratieve veranderingen van de wervelkolom (zoals slijtage van de tussenwervelschijf, verdikking van de ligamenten of botvorming rondom de tussenwervelschijf of wervelgewrichten) of door lichamelijke inspanning of trauma. Bij maar 20-25% van de mensen met een cervicaal radiculair syndroom is er sprake van een echte nekhernia. (Eubanks, 2010)

 

Hoe herken ik een cervicaal radiculair syndroom?

Een radiculair syndroom kan zich uiten op veel verschillende manieren afhankelijke van de actualiteit van de zenuwcompressie. Bij een plotselinge compressie op de zenuw kan er een ontstekingsreactie van de zenuw ontstaan wat een felle, schietende en elektrische pijn kan geven in de schouder en arm. Als er door veranderingen in de wervelkolom langzaam meer druk gezet wordt op de zenuw of alleen in specifieke houdingen kan dit ook een zeurende pijn geven. De pijn kan gelokaliseerd zijn in de nek, rondom het schouderblad en in de arm. Naast pijn kan er ook sprake zijn van gevoelsveranderingen in de arm zoals tintelingen of dofheid. Afhankelijk van welke zenuw er aangedaan is straalt dit uit in een bepaald gebied. Bij 80% van de mensen met een radiculair syndroom is de 6e of 7e nekzenuw aangedaan. (Taso et al., 2020). In deze afbeelding is het uitstralingsgebied van de zenuwen uit de nek te zien.

 

Soms is er sprake van verminderde spierkracht of spiercontrole in de aangedane arm. Daarnaast kan het zijn dat het draaien van het hoofd beperkt en pijnlijk is naar één kant. Omhoog kijken kan de klachten in de nek en richting de arm opwekken en de arm boven het hoofd brengen kan de klachten doen afnemen. (Eubanks, 2010)

 

Hoelang duurt het voordat ik van mijn klachten af ben?

Over het algemeen is het beloop gunstig. Er zijn weinig mensen met langdurige arbeidsongeschiktheid of beperkingen. Na enkele maanden is 43% klachtenvrij en heeft 29% nog slechts milde klachten. Het gemiddeld beloop is ongeveer 6 maanden. (Wong et al. 2014)

 

Is er een behandeling mogelijk voor mijn klacht?

Bij de meeste mensen is een conservatieve behandelmethode effectief. Dat wil zeggen behandelingen waarbij geen operatie komt kijken. Na één jaar blijkt 92% hiervan hersteld te zijn. (Eubanks, 2010) Wat voor soort conservatieve behandelmethode wordt toegepast is afhankelijke van de oorzaak van het radiculair syndroom.  Als er sprake is van een acuut ontstaan door bijvoorbeeld een hernia dan is het doel zo snel mogelijk rust creëren in het gebied door vermindering van specifieke belasting (dragen van lasten, een houding waarin u veel zit gedurende de dag of een handeling die veelvuldig terugkomt in uw werk) en eventueel medicatie. Als de klachten langzaam ontstaan zijn is er vaak een andere oorzaak waardoor het van belang is alle omliggende factoren te optimaliseren zodat er minder snel compressie op de zenuw ontstaat. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat door verminderde mobiliteit in de nek en bovenrug er meer druk op de uittredende zenuw in de nek ontstaat of dat (werk)houding deze druk creëert. Daarnaast kan de mobiliteit van een zenuw die langdurig onder druk staat verminderen waardoor klachten in het verloop naar de arm kunnen aanhouden. Door specifieke oefeningen is dit vaak weer te herstellen.

 

Bronnen:

Eubanks, JD. (2010). Cervical radiculopathy: Nonoperative management of neck pain and radiculair symptoms.  Am Fam Physician, 81(1),33-44.

Taso, M.,  Sommernes, JH., Kolstad, F.,  Sundseth, J., Bjorland, S., Pripp,AH.,  Zwart, AJ., & Brox, JI. (2020). A randomized controlled trail comparing the effectiveness of surgical and nonsurgical treatment for cervical radiculopathy. BMC Musculoskeletal Disorders. 21(171).

Wong, J., Côte, P., Quesnele, JJ., Stern, PJ., & Mior, SA. (2014). The course and prognostic factors of symptomatic cervical disc herniation with radiculopathy: a systematic review of the literature. Spine Journal, 14(8), 1781-1789.

.