Blog

Medical taping Concept is vaak te zien bij sporters maar ook bij niet-sporters wordt het steeds vaker toegepast. Wanneer bijvoorbeeld spieren niet goed functioneren kan dat problemen opleveren. De tape kan bij vele klachten worden toegepast, zoals vermindering van zwelling en pijn, houdingscorrectie en huidherstel zoals littekens. De Medical Tape is enorm veelzijdig, het is een ondersteunende functie waarbij er gezorgd wordt dat de tape geen bewegingsbeperking veroorzaakt.

Waar komt het Medical Taping Concept vandaan?
De basis van het Medical Taping concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. De tapemethodes werden bedacht vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen. De achtergrondgedachte is dat spieren nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld lichaamstempratuur, bloed- en lymfecirculatie.

Wanneer wordt Medical Taping eigenlijk toegepast?
Medical taping kan worden toegepast bij verschillende soorten klachten van het bewegingsapparaat, om bijvoorbeeld gewrichten te ondersteunen of om de spierspanning af te laten nemen. De tape zorgt voor activatie met behoud van de volledige beweeglijkheid van de spieren.

Wat is het voor een soort tape?
– De tape is van katoen en is 140% rekbaar en dat is vergelijkbaar met de rekbaarheid van de huid.
– De tape heeft een anti-allergische lijmlaag.
– De tape ventileert en voert vocht weg.
– De tape is waterproof, douchen is geen probleem.
– De tape kan voor langere tijd gedragen worden, zo is een 24-uurs behandeling mogelijk.

Wat is het verschil tussen Medical tape en sporttape?
Conventionele sporttape heeft als doel de beweging te beperken. Bij langdurige immobilisatie door de conventionele sporttape ontstaat er een drukverhoging waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer beperkt worden. Langdurige immobilisering van spieren of gewrichten veroorzaakt een bewegingsbeperking van het aangedane gewricht. Het is daarom van belang om immobilisering zo kort mogelijk te houden, het kan namelijk het herstel vertragen. Voorkomen is nog beter! In tegenstelling van het Medical Taping Concept maakt de elasticiteit van de tape het mogelijk dat weefsels ondersteund worden in hun functie maar de bewegingsvrijheid behouden blijft.

Medical tape:

Conventionele tape: