Blogfysio, fysio Boxtel, fysio Schijndel, fysio Den-Bosch, fysio 's-Hertogenbosch, fysiotherapie, fysiotherapie Boxtel, fysiotherapie Schijndel, fysiotherapie Den-Bosch, fysiotherapie 's-Hertogenbosch, fysiotherapie Den-Bosch, fysiopraktijk, fysiopraktijk Boxtel, fysiopraktijk Schijndel, fysiopraktijk Den-Bosch, fysiopraktijk 's-Hertogenbosch, fysiotherapiepraktijk, fysiotherapiepraktijk Boxtel, fysiotherapiepraktijk Schijndel, fysiotherapiepraktijk Den-Bosch, fysiotherapiepraktijk 's-Hertogenbosch, fysiotherapeut, fysiotherapeut Boxtel, fysiotherapeut Schijndel, fysiotherapeut Den-Bosch, fysiotherapeut 's-Hertogenbosch, fysiotherapeuten, fysiotherapeuten Boxtel, fysiotherapeuten Schijndel, fysiotherapeuten Den-Bosch, fysiotherapeuten 's-Hertogenbosch, bewegen, bewegen Boxtel, bewegen 's-Hertogenbosch, bewegen Den Bosch, bewegen Schijndel, bewegen FMC Verzijden, bewegen in Boxtel, bewegen in Den Bosch, bewegen in 's-Hertogenbosch, bewegen in Schijndel, beweging Boxtel, beweging 's-Hertogenbosch, beweging Den Bosch, beweging Schijndel, beweging FMC Verzijden, beweging in Boxtel, beweging in 's-Hertogenbosch, beweging in Den Bosch, beweging in Schijndel

Echografie

Echografie vormt geluidstrillingen om in beelden op het echoapparaat. De geluidsgolven worden uitgezonden door een zender (transducer) die geplaatst wordt op de huid.
Deze transducer is tegelijk ook de ontvanger van de golven die worden teruggekaatst door het lichaamsweefsel. De verschillende weefsels in het lichaam absorberen en weerkaatsen het geluid.
 

 

Echografie bij achillespees scheuren

Een acute achillespeesruptuur (scheur) kan ontstaan tijdens een (over)belasting. In de volksmond wordt er vaak gesproken over een zweepslag. Dit komt doordat het moment van scheuren het gevoel geeft alsof er iemand met een zweep tegen de achillespees aanslaat.
Het gaat gepaard met pijn bij belasting zoals lopen, hardlopen, traplopen etc.

Er kunnen tekenen van zwelling, verkleuring en warmte ontstaan op de plek waar de scheur zit. Een acute achillespees scheur komt vaak voor en voornamelijk in de groep met een gemiddelde leeftijd van 37-44 jaar1 

Er kan grofweg sprake zijn van twee type scheuren, een volledige scheur of een partiële (gedeeltelijke scheur). Beide scheuren hebben op de echo bepaalde kenmerken waardoor de echografist deze goed kan herkennen.
Op de echo kunnen we een achillespees goed zien. Wanneer er sprake is van een scheur kan de echografist de volgende kenmerken opmerken:
 

  • Toename in volume van de pees 
  • Een onderbreking in de structuur van de pees 
  • Een vocht gevulde ruimte in de pees 
  • Terugtrekken van structuren bij een volledige scheur 

Er is recent een groot onderzoek (2) gepubliceerd gericht op echografie bij achillespees scheuren.

Het onderzoek heeft allerlei losse studies met elkaar vergeleken en de betrouwbaarheid van echografie uit al deze studies bij elkaar gelegd en gekeken hoe goed echografie scoort bij een achillespees scheur.
In dit onderzoek komt sterk naar voren dat echografie erg geschikt is voor zowel het aantonen van een achillespees scheur als het uitsluiten van een achillespees scheur.  

Wanneer we echografie vergelijken met andere diagnostische onderzoeken (bijv MRI) is echografie voor achillespees scheuren het voornaamste onderzoek dat wordt aangeraden.

Het voordeel van echografie is dat je dit dynamisch kunt doen en door direct contact met de cliënt je kunt controleren of de plek van de afwijking ook de plek van de pijn is.
Doordat echografie bewegende beelden kan maken is het vaak een meerwaarde ten opzichte van een statische MRI.  

Bij ons in de praktijk valt een echografisch onderzoek onder een reguliere behandeling fysiotherapie. Wanneer u aanvullend verzekerd bent, wordt deze door uw verzekering vergoed.
Er worden geen extra kosten gerekend voor een echografisch onderzoek.

 

Wat te doen bij een achillespees scheur? 

De behandeling is afhankelijk van de mate van de scheur. Wanneer er sprake is van een volledige achillespees scheur zal u door de behandelend therapeut terug worden verwezen naar de huisarts om door te gaan naar de orthopeed of sportarts.
Bij een gedeeltelijke scheur zal er worden gekozen voor een fysiotherapie en training. In de eerste weken zal er advies worden gegeven om belasting/belastbaarheid goed in de gaten te houden.

Het is van belang om geleidelijk aan te gaan starten met belasten van de voet en een goed looppatroon aan te nemen.
Door middel van oefentherapie zal de achillespees worden getraind om hem weer sterk genoeg te maken. 

 

2 Diagnosing Achilles Tendon Rupture with Ultrasound in Patients Treated Surgically: A Systematic Review and Meta-Analysis, auteur: AmirAminlari et al.