Blogtriggervinger , handblessure, vinger, Bosch, fysiotherapie 's-Hertogenbosch, fysiotherapie Den-Bosch, fysiopraktijk, fysiopraktijk Boxtel, fysiopraktijk Schijndel, fysiopraktijk Den-Bosch, fysiopraktijk 's-Hertogenbosch, fysiotherapiepraktijk, fysiotherapiepraktijk Boxtel, fysiotherapiepraktijk Schijndel, fysiotherapiepraktijk Den-Bosch, fysiotherapiepraktijk 's-Hertogenbosch, fysiotherapeut, fysiotherapeut Boxtel, fysiotherapeut Schijndel, fysiotherapeut Den-Bosch, fysiotherapeut 's-Hertogenbosch, fysiotherapeuten, fysiotherapeuten Boxtel, fysiotherapeuten Schijndel, fysiotherapeuten Den-Bosch, fysiotherapeuten 's-Hertogenbosch, bewegen, bewegen Boxtel, bewegen 's-Hertogenbosch, bewegen Den Bosch, bewegen Schijndel, bewegen FMC Verzijden, bewegen in Boxtel, bewegen in Den Bosch, bewegen in 's-Hertogenbosch, bewegen in Schijndel, beweging Boxtel, beweging 's-Hertogenbosch, beweging Den Bosch, beweging Schijndel, beweging FMC Verzijden, beweging in Boxtel, beweging in 's-Hertogenbosch, beweging in Den Bosch, beweging in Schijndel

Wat is een Triggervinger?

Een triggervinger is een vinger of duim die u in de meeste gevallen, niet meer goed kunt strekken. De vinger blijft vaak krom staan en kan weer terugschieten door geforceerd te strekken óf met behulp van de andere hand. Dit komt omdat één van de buigpezen óf het bandje dat de pees op de plaats houdt (de peesschede) ontstoken is en hierdoor verdikt. Het kan ook voorkomen dat de vinger gestrekt staat en de vinger niet meer goed kan buigen.

Wanneer u de vinger buigt bij een triggervinger wordt de pees door de peesschede getrokken en blijft de verdikking in de peesschede vastzitten. Eventueel kan de verdikking achter de peesschede vasthaken. Hierdoor kan de vinger niet (meer) goed gestrekt of gebogen worden. Door kracht te zetten of door met de andere hand te helpen kan de vinger plotseling losschieten waardoor het strekken en buigen weer lukt.

 

(foto)thuisarts.nl/triggervinger

Symptomen en klachten bij een triggervinger

Klachten beginnen vaak met pijn of irritatie bij het buigen van de vinger of duim. Wanneer de klachten erger worden kan een knappend gevoel bij het strekken gevoeld worden. In sommige gevallen zal de vinger dan krom blijven staan. Door met kracht te bewegen of te helpen met de andere hand kan dan weer gestrekt worden.

U kunt ook in de nacht wakker worden met de vinger in deze gebogen stand. In de handpalm of onder de duim kunt u een verdikking voelen, welke u kunt voelen verschieten bij het buigen en strekken van de vinger. Deze plek kan gevoelig zijn.

Een triggervinger komt vooral voor bij vrouwen tussen de 45 en 65 jaar. De ringvinger en de duim zijn het meest voorkomend. Vaak zit het in één vinger maar het kan ook in meerdere vingers tegelijk voorkomen.

De oorzaak van een triggervinger is onbekend. Een triggervinger komt vaker voor bij mensen met reuma of suikerziekte en zou overbelasting een rol kunnen spelen.

 

Onderzoek bij een triggervinger

Een triggervinger komt vaak al naar voren bij de eerste intake. In het gesprek worden de klachten, de pijn en de triggering in kaart gebracht. Daarna wordt in het onderzoek getest of de herkenbare klachten opgewekt kunnen worden door krachtig te buigen en te strekken met de vinger.

Mocht er na de intake nog twijfel zijn dan kan een ondersteunende echo uitgevoerd worden om de triggervinger te bevestigen en eventuele andere aandoeningen uit te sluiten. Verder aanvullend onderzoek is niet nodig.

 

Behandeling

Bij de behandeling van een triggervinger wordt een spalkje gebruikt. Het spalkje voorkomt de triggering door de beweging te beperken. Hierdoor komt de pees niet vast te zitten in de peesschede en kan deze tot rust komen. De brace wordt 4-6 weken gedragen. Bij aanvang de hele dag en nacht.  Daarna alleen bij belastende activiteiten waarbij de triggering optreedt.

Mocht de brace geen effect hebben dan kan gekozen worden voor een ondersteunende behandeling met shockwavetherapie.  Er zijn recent een aantal onderzoeken gedaan naar de effecten van shockwavetherapie bij een triggervinger en deze zijn zeer positief. In 90% van de gevallen waren de mensen klachtenvrij na gemiddeld 6 behandelingen.

Wanneer behandeling middels een spalkje of shockwave niet effectief is kan een injectie met ontstekingsremmer gezet worden bij de huisarts of specialist. Het effect zou binnen een aantal dagen voelbaar moeten zijn. Soms moet dit herhaald worden.

Wanneer ook de injectie geen of onvoldoende effect geeft kan gekozen worden voor een operatie. Het is een kleine ingreep waarbij men de peesschede doorsnijdt waardoor de pees weer ruimte krijgt om te bewegen.