Blog

Wat zijn etalagebenen?

Claudicatio Intermittens wordt in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd. Mensen met CI (Claudicatio Intermittens) ervaren bij het lopen een hevige krampende pijn in het been. Meestal vind deze pijn plaats in de kuiten, maar dit kan ook plaatsvinden in de billen of bovenbenen. De pijn bemoeilijkt het lopen, en wanneer er even stil gestaan wordt trekt de pijn langzaam uit de kuiten weg. Echter komt de pijn snel weer opzetten wanneer iemand het lopen hervat. Dit zorgt ervoor dat mensen vaak maar kleine stukjes lopen en veel rusten tussendoor door bijvoorbeeld noodgedwongen een etalage te bekijken tijdens het shoppen.
Daar komt ook de term “etalagebenen” vandaan.

Maar waar komt die hevig krampende pijn in de kuiten dan vandaan?

De oorzaak van CI is perifeer arterieel vaatlijden (PAV).  PAV houdt in dat de slagaderen in de benen vernauwd raken door verkalking aan de binnenwanden. De wanden van de slagader worden hierdoor dikker en stugger, dit zorgt ervoor dat het bloed minder gemakkelijk door de aders naar de spieren kan. Wanneer spieren tijdens inspanning te weinig bloed en dus te weinig zuurstof krijgt zorgt dit voor krampende pijnen. In de benen wordt dit Claudicatio Intermittens of etalagebenen genoemd.

PAV is in principe een ouderdomsziekte, het verkalken van slagaders verloopt geleidelijk en geeft vaak op oudere leeftijd pas klachten. Er wordt geschat dat 19% van de 55-plussers lijdt aan PAV.

Maar niet alleen leeftijd heeft invloed op het ontstaan van CI. Ook factoren als: roken, een te hoog cholesterol, en overgewicht hebben een negatieve invloed. Ook mensen met diabetes mellitus hebben een grotere kans op Claudicatio.

Gezondheidsrisico’s

Wanneer iemand last heeft van CI wil dat niet alleen zeggen dat de slagaderen in de benen verkalkt zijn, vaak zijn andere aderen in het lichaam ook aan het dichtslippen. Dit kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meenemen. Zo kunnen bijvoorbeeld de slagaders naar het hart en de hersenen aangedaan zijn en dit kan op den duur leiden tot een hart- of herseninfarct.

Wanneer u vermoed last te hebben van Claudicatio Intermittens, is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan uw doorbloeding in de benen meten of u doorsturen naar de vaatchirurg. Deze kan u operatief behandelen maar kiest er vaak eerst voor om een looptraject te starten bij een gespecialiseerde fysiotherapeut.

Leefstijl

Uit onderzoek blijkt namelijk dat looptherapie en leefstijlverandering onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut in combinatie met medicatie op de lange termijn effectiever is dan een chirurgische operatie. Dit heeft ervoor gezorgd dat zorgverzekeraars de eerste 37 behandelingen fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoeden wanneer iemand een verwijzing heeft voor CI van zijn/haar huisarts of de specialist. Tijdens deze behandelingen gaat de fysiotherapeut u begeleiden tijdens het lopen om de pijnvrije loopafstand te vergroten. Gemiddeld resulteert dit in 150% verbetering blijkt uit onderzoek. Ook kan de fysiotherapeut u ondersteunen in het stoppen met roken mocht u daar behoefte aan hebben.

Mocht u na het lezen van deze blog vragen hebben kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk.