De pols is een complex gewricht dat bestaat 8 polsbotjes, 26 gewrichtsbanden (ligamenten) en 23 pezen. Al deze structuren samen moeten zorgen voor de stabiliteit van de pols. De pezen stabiliseren de pols, bij het gebruik van de hand lopen ze als een soort teugels over de pols heen. De pols moet een grote mate van beweging leveren maar moet ook grote krachten kunnen weerstaan. Bij het bewegen van de pols bewegen de 8 polsbotjes onderling in een vast patroon. Wanneer de ligamenten zwakker worden kan dit patroon worden verstoord waardoor klachten kunnen ontstaan. Deze klachten staan bekend als een midcarpale instabiliteit.
Klachten:
Midcarpale instabiliteit komt met name voor bij jonge vrouwen. De banden van de pols zijn niet sterk genoeg om de pols te stabiliseren. De instabiliteit is bij veel mensen aanwezig zonder dat ze er klachten van ervaren. De klachten ontstaan vaak pas na een trauma zoals een kneuzing of na een gipsperiode na een breuk. Ook kunnen de klachten ontstaan door een overbelasting door bijvoorbeeld een sport als tennis of tijdens beroepen waarbij de pols intensief gebruikt wordt zoals een horecamedewerker of kapster.
De klachten kunnen bestaan uit:
– Pijn die vaak op de handrug zit ter hoogte van de polsbotjes
– Krachtverlies
– Klikkend/knakkend gevoel, met name bij een zijwaartse beweging naar de pinkzijde toe
– Blokkerend gevoel
– Verminderde belastbaarheid
Behandeling:
De behandeling van een midcarpale instabiliteit is bij voorkeur conservatief, dit wil zeggen zonder chirurgische ingreep. De chirurgische mogelijkheden zijn beperkt en vaak experimenteel van aard door middel van een spier- of peestranspositie (verleggen van een spier of pees). Vaak zorgen deze methodes voor flinke beperkingen van de pols.
De conservatieve behandeling gebeurt bij een hand fysiotherapeut. Het doel van de therapie is om de stabiliteit van de pols te verbeterend door spierspanning op de onderarm spieren te verhogen. Hierdoor zal de belastbaarheid van de pols weer toenemen en de pijn afnemen.
De behandeling kan bestaan uit:
– Adviezen en instructie:
De therapeut helpt u bewust te worden van de juiste positie van de pols tijdens het belasten, compenserende bewegingen en werkzaamheden of bewegingen die pijn kunnen provoceren. Vooral bij zwaardere belasting van de pols is het belangrijk dat de pols in een rechte positie wordt belast.
– Oefentherapie:
Oefentherapie richt zich op het versterken van de onderarm musculatuur en op het verbeteren van de coördinatie bij het bewegen van de pols. Hierdoor wordt de stabiliteit van de pols weer verbeterd. De te slappe banden van de pols zelf kunnen niet worden getraind. De oefentherapie zal ondanks eventuele pijn meteen starten. De oefeningen worden voor zover mogelijk natuurlijk binnen de pijngrens uitgevoerd. Tijdens de behandeling zullen de oefeningen langzaam opgebouwd worden om de belastbaarheid te verbeteren. Op het einde van het traject zal met name naar specifieke sportdoelen of werkdoelen gewerkt worden.
– Een spalk of brace
Soms is het nodig om de pols tijdens belastende werkzaamheden of sport te ondersteunen met een brace of spalk. Aan de hand van werkzaamheden of sport zal een passende brace voor u gekozen worden. Het is belangrijk dat de brace niet te lang of te veel gedragen wordt om zwakte van de spieren te voorkomen.