Waarom is de preventie van knieblessures zo belangrijk? En welke preventieprogramma’s zijn er om blessures te voorkomen?
Eerst een aantal feiten:
- Knieblessures waren de meest voorkomende sportblessures in 2012 (ref 1)
- Knieblessures hadden daarnaast ook de hoogste prevalentie, wat duidt op langdurige hinder (ref 1)
- Vele studies tonen aan dat meisjes in de leeftijd van 12 -18 jaar een fors verhoogd risico lopen op het krijgen van knieblessures en in het bijzonder voorste kruisband blessures (ref 2)
Bovenstaande cijfers laten het belang zien van preventieve maatregelen om knieblessures te voorkomen. Er is zelfs gebleken dat de kans op voorste kruisband-/knieletsel met 50-70% wordt gereduceerd door drie keer per week te oefenen.
Naast het voorkomen van knieblessures hebben preventieve maatregelen nog andere positieve effecten:
- Voorkomen van langdurige beperkingen in sportactiviteiten
- Afname persoonlijk leed in bijvoorbeeld de puberjaren
- Voorkomen beperkingen maatschappelijke carrière en sport door latere gevolgen van blessures in puberjaren (tgv vroegtijdige artrose)
- In beweging houden van meer mensen en actief houden over een langere periode van hun leven
- Kostenreductie gezondheidszorg (ref 2)
Preventieprogramma’s
Er zijn veel preventie- en warming–up programma’s beschikbaar. In deze programma’s zijn vaak preventieve oefeningen aanwezig die ervoor zorgen dat de kans op blessures wordt verminderd. Zo is het FIFA 11+ programma geïntroduceerd binnen het voetbal. Ook is er een applicatie beschikbaar voor hockeyteams waar warming–up programma’s zowel voor wedstrijden als trainingen aanwezig zijn. Deze is te vinden op hockey.warmingupapp.nl.
Daarnaast is Join(t)Forces ontwikkeld (programma heeft zijn waarde in de afgelopen 10-15 jaar al bewezen in de Verenigde Staten en Noorwegen), een uitdagend en effectief trainingsprogramma als warming–up ter preventie van knie– en voorste kruisband blessures voor met name kinderen in de leeftijd van 12 -18 jaar.
Join(t)Forces
Zoals hierboven genoemd, is Join(t)Forces een programma wat bestaat uit een warming–up als oefenprogramma ter preventie van knieblessures. Dit programma kan geïmplementeerd worden in de warming–up binnen sportverenigingen, lagere- en middelbare scholen. Ook bestaat het warming–up programma uit drie niveaus, gebaseerd op leeftijd.
Naast de warming–up die beschikbaar is, biedt Join(t)Forces ook testen aan. Deze testen worden gebruikt om de jonge sporters te screenen, er wordt met name gekeken naar spronglandingstechnieken. In eerste instantie wordt er een eenvoudige sprongtest op de vereniging zelf afgenomen. Deze veldtest kan een grove indicatie geven of iemand een verhoogd risico loopt op het krijgen van knieblessures.
Indien dit het geval is bestaat de mogelijkheid om dit mogelijke risico verder te analyseren met hulp van aanvullende testen. Deze analyse kan het vermoeden bevestigen of weerleggen. (ref 2)
FMC Verzijden en Join(t)Forces
Afgelopen jaar is FMC Verzijden uitgenodigd om deel te nemen aan dit programma en om Join(t)Forces te introduceren bij de verschillende sportclubs waarmee FMC Verzijden samenwerkt. Dit jaar hebben onze twee sportfysiotherapeuten een pilot opgezet welke momenteel in volle gang is.
Referenties:
1. VeiligheidNL (2013). Knieblessures. Blessurecijfers
2. http://www.jforces.nl/Join-t-Forces/