Nieuws

We kennen allemaal wel iemand die ooit een slijmbeursontsteking in de schouder heeft gehad. Alleen waar hebben we het dan precies over, waar zit de slijmbeurs in de schouder en over welke hebben we het dan precies? De meest bekende en meest aangedane slijmbeurs in de schouder is de “bursa subacromiale”. Bursa staat voor slijmbeurs en subacromiale staat voor de locatie van de slijmbeurs. Deze slijmbeurs is gelegen tussen het schouderdak en de kop van de schouder (fig. 1). Echter hebben we er nog meer, welke wat onbekender zijn dan de bursa subacromiale. In deze blog ga ik jullie juist wat vertellen over die anderen: de “bursa subscapularis”, de “bursa subcoracoidale” en de “bursa subdeltoidea”. Maar eerst moet je weten wat een slijmbeurs precies is en wat de functie hiervan is.

Fig. 1: Anatomie slijmbeurs schouder

 

Wat doet een slijmbeurs voor de schouder?

Een slijmbeurs is een dun vliesje. Vergelijk het met een boterhamzakje wat je uit de verpakking haalt. Dit boterhamzakje zit nog op elkaar geplakt en is erg dun. Zo ziet de slijmbeurs er in het echt in de schouder ook uit (fig. 2). De bursa subacromiale is echter verweven met de bursa subdeltoidea (fig. 1, 3). Dit is gebleken uit verschillende kadaver studies.

Fig. 2: slijmbeurs = DL met bloedvaten. Deze loopt over de schouderkop (Post, Med, Ant) heen).

 

Wanneer er geen pijn is en de schouder goed functioneert, zorgt de slijmbeurs voor weinig problemen. Het zorgt er juist voor dat er geen frictie en beschadigingen kunnen ontstaan aan de pezen. Het dient ter bescherming. Echter wanneer we, door bijvoorbeeld overbelasting, wel schouderpijn krijgen, kan deze geïrriteerd raken. Deze gaat dan opzwellen en er komt vocht in. Dit proces zorgt juist voor meer schouderpijn, omdat een slijmbeurs veel sensoren bevat welke pijn kunnen waarnemen. Vocht en frictie zorgen voor een activatie van deze sensoren, waardoor ons brein de pijnprikkel waarneemt en men weet dat er schouderpijn is ontstaan. Ook neemt deze zwelling ruimte in (bijvoorbeeld tussen het dakje van de schouder en de schouderkop), waardoor we moeilijker kunnen bewegen en op die manier de pijn in stand houden.

 

De bursa subacromiale en bursa subdeltoidea gaan vooral irriteren wanneer er een overbelasting ontstaat bij activiteiten boven schouderhoogte en/of bij herhaalde zijwaartse hefbewegingen van de schouder.

 

De bursa subscapularis en de bursa subcoracoidale

Deze twee zijn meer gelegen aan de voorzijde van de schouder (fig. 1, 3.). De bursa subscapularis ligt tussen het gewrichtskapsel (rondom de schouderkop), de hals van de schouderkop (het deel net onder de ronding van de schouderkop) en hecht vast aan de spier van de subscapularis.
De functie van deze twee is hetzelfde als hierboven beschreven: het beschermt de pezen en probeert frictie te voorkomen. Echter wanneer er dus toch frictie ontstaat, kunnen ook deze twee slijmbeurzen gaan opzwellen. Dit gebeurt met name bij armbewegingen voor het lichaam langs op schouderhoogte. Je krijgt dan veelal pijn aan de voorzijde van de schouder.

Fig. 3: Bursa Subcoracoidale en Bursa Subscapularis

 

Nu het duidelijker is wat de slijmbeurzen van de schouder inhouden en wanneer je hier klachten van kunt ervaren, vraag je jezelf natuurlijk af: en nu? Heel simpel! Houdt rust, zoek de pijnlijke beweging niet op, koel de pijnlijke plek bij de schouder en gebruik eventueel pijnmedicatie. Is het echter zo dat wanneer we schouderpijn hebben, we altijd een slijmbeursontsteking hebben? Nee, dit is niet het geval.

Om te weten of je een slijmbeursontsteking hebt is belangrijk onderzoek te laten doen door een fysiotherapeut gespecialiseerd in schouderklachten. Deze zal de schouderonderzoeken door verschillende bewegingen en testen uit te voeren om tot deze conclusie te komen. Mocht het dan nog twijfelachtig blijven of er überhaupt sprake is van een slijmbeursontsteking in de schouder en welke slijmbeurs er is aangedaan? Dan kan er een fysiotherapeutische echo ingezet worden. De fysiotherapeut zal ter ondersteuning van het fysiotherapeutische proces een echo maken om goed in kaart te brengen welke slijmbeurs aangedaan is. Op een echo ziet het er dan uit als een zwarte ruimte. Dit is de met vocht gevulde slijmbeurs (fig. 4).

 

fig. 4

 

Wat kan een fysiotherapeut nog meer voor je betekenen?

Wanneer het duidelijk is dat het om een slijmbeursontsteking van de schouder gaat, zal de fysiotherapeut je tips en adviezen meegeven wat wel en wat juist NIET te doen. Verder kan de fysiotherapeut je adviseren contact op te nemen met je huisarts. Deze kan, vaak na inzet van een radiologische echo, een injectie in de slijmbeurs zetten met een ontstekingsremmend middel. Vervolgens kan de fysiotherapeut weer verder met het behandelen van je schouder. Deze kan mobilisaties inzetten om de schouder beter te laten bewegen, oefeningen meegeven zodat je zelf kunt zorgen voor verbetering van de pijnlijke beweging en houding van de schouderbladen en deze begeleidt je verder naar het weer hervatten van sport en/of werk gerelateerde taken.