Blog

Zijn je “rug” of “heup” klachten misschien afkomstig van de bil?

Even voorstellen: Gluteale tendinopathie!

– What ?!?

Oké, voor de duidelijkheid: De gluteale spieren zijn de bil spieren en een tendinopathie is een irritatie van een pees (=aanhechting tussen spier en bot).

Gluteale tendinoapthie wordt meestal als pijn over de grotere trochanter gevoeld (het benige knobbeltje dat aan de zijkant van je heup zit, een aanhechtingspunt voor de bilspier). Maar de symptomen kunnen zich uitbreiden naar de buitenkant van je bovenbeen tot aan de knie, of juist de andere kant op naar je lies of onder rug. Zo worden deze klachten vaak verkeerd gediagnosticeerd als heupgewricht aandoening, spit klachten of als afkomstig vanuit de wervelkolom.

Mensen die last hebben van deze klacht ervaren vaak problemen met liggen op de zijkant, staan, lopen, zitten en traplopen.

Hoe ontstaat het?

We weten nu dat het een aandoening van een pees is, net als andere pezen (bv achillespees) is de bilpees gevoelig voor overbelasting. Dus een verandering in belasting kan de klachten oproepen, denk aan een sporter die voor een marathon traint, maar het kan ook de stedentrip met veel wandelen zijn of een verhuizing met veel trappen.

Ook houden pezen niet van compressie, wil zeggen dwarse druk op de pees. Dat kan letterlijk druk van buiten op het aanhechtingspunt zijn, maar ook door druk van het heup knobbeltje op de pees.

En wie krijgt het?

Sorry ladies! Maar vrouwen zijn 4 keer vaker getroffen dan mannen. Erger nog als je boven de 40 bent. Dat vrouwen vaker last hebben heeft waarschijnlijk te maken met het bredere bekken van vrouwen en daardoor een grotere kans op druk door de trochantor op de pees (z. ontstaan van de klachten). Verder zijn een hoog lichaamsgewicht en zwakke bilspieren risicofactoren.


Wat kan de fysio eraan doen?

  • De juiste diagnose stellen. (>bij FMC Verzijden kan dat ook door middel van een echo-onderzoek)
  • Instructies over de juiste oefeningen geven
  • Helpen met de juiste verhouding van belasting-belastbaarheid te vinden
  • ondersteunende behandelingen net als EPTE of Dry Needling

Wat kan ik er zelf aan doen?

Do’s

  • Reductie van provocerende factoren (compressie en overbelasting)
  • Oefentherapie (het beste onder begeleiding van een fysiotherapeut)

Dont’s

  • Volledig rusten
  • Masseren van de pees of aanhechting (compressie!)
  • Rekken van de pees (omdat rekken ook altijd compressie betekent)

Hier onder nog houdingen, die je beter NIET kan doen.

Deze blog en foto’s is gebaseerd op het werk van:

Grimaldi 2015 – Gluteal Tendinopathy Pathomechanics and Implications for Assessment and Management