Blogblessure , blessure boxtel, sport blessure, Bosch, fysiotherapie 's-Hertogenbosch, fysiotherapie Den-Bosch, fysiopraktijk, fysiopraktijk Boxtel, fysiopraktijk Schijndel, fysiopraktijk Den-Bosch, fysiopraktijk 's-Hertogenbosch, fysiotherapiepraktijk, fysiotherapiepraktijk Boxtel, fysiotherapiepraktijk Schijndel, fysiotherapiepraktijk Den-Bosch, fysiotherapiepraktijk 's-Hertogenbosch, fysiotherapeut, fysiotherapeut Boxtel, fysiotherapeut Schijndel, fysiotherapeut Den-Bosch, fysiotherapeut 's-Hertogenbosch, fysiotherapeuten, fysiotherapeuten Boxtel, fysiotherapeuten Schijndel, fysiotherapeuten Den-Bosch, fysiotherapeuten 's-Hertogenbosch, bewegen, bewegen Boxtel, bewegen 's-Hertogenbosch, bewegen Den Bosch, bewegen Schijndel, bewegen FMC Verzijden, bewegen in Boxtel, bewegen in Den Bosch, bewegen in 's-Hertogenbosch, bewegen in Schijndel, beweging Boxtel, beweging 's-Hertogenbosch, beweging Den Bosch, beweging Schijndel, beweging FMC Verzijden, beweging in Boxtel, beweging in 's-Hertogenbosch, beweging in Den Bosch, beweging in Schijndel

De voordelen van sport en bewegen zijn inmiddels algemeen bekend.

Er zijn echter ook nadelen: sportblessures!

Zoals nu, na een periode van rust  en alle teamsporten weer meteen volle bak aan de gang gaan is de kans op overbelasting heel groot.

 

Volledig herstel van een oude blessure
De grootste risicofactor voor een sportblessure is een oude blessure.
Het is dus belangrijk om goed te herstellen van je blessure en om je ‘zwakke’ plekken te blijven trainen.

 

Optimale arbeid-rust verhouding
Zorg voor een optimale arbeid/rustverhouding en slaap voldoende. De hoeveelheid belasting die je je lichaam aandoet moet in balans zijn met wat je lichaam aan kan (belastbaarheid).
Dus na een periode van inactiviteit niet meteen weer net zo hard aan de gang gaan als voorheen.
Bouw een trainingsschema geleidelijk op en zorg ervoor dat je goed uitgerust bent vóór dat je begint met de volgende training.
Als je 7-9 uur slaapt per nacht vermindert je kans op een blessure aanzienlijk.

Maar slaap is niet de enige manier om te rusten: op tijd stoppen met sporten is ook een goede manier om blessures te voorkomen.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je niet zo snel herstelt van een training als dat je gewend bent, dan ben je waarschijnlijk overtraind.
Beperk in dat geval je trainingsintensiteit en -frequentie totdat je hersteltijd weer genormaliseerd is.

 

Warming-up en cooling-down
Uitvoeren van een goede warming-up en cooling-down: net als de motor van een auto moet je je spieren, pezen en bloedsomloop opstarten voordat je begint met sporten.
Zonder een goede warming-up gaan sporten, is vragen om blessures.
Begin een training of wedstrijd altijd met rustig inlopen en wat dynamische oefeningen om je spieren en gewrichten los te maken.

 

Bmi
Optimale relatie lengte/gewicht en vetpercentage.

 

Voeding
Zorg voor een goede voedingssamenstelling: de voeding van iedere sporter begint met een gezonde basisvoeding. Sport je op recreatief niveau, dan zul je genoeg hebben aan een gezonde voeding in de basis.
Deze levert je alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, vocht en voedingsvezels.

Wil je meer, wil je je prestaties verbeteren, langer op een intensief niveau kunnen trainen of een sneller herstel na een zware inspanning, dan kan een goede sportvoeding je helpen. Hiervoor kun je terecht bij een diëtist.

 

Getraindheid
Zorg voor goede fysieke voorwaarden als kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, lenigheid en coördinatie.
Ook een goede rompstabiliteit is essentieel om blessures in de sport te voorkomen?
Je romp is namelijk de doorgang van je heupen naar je schouders en omgekeerd. Doe oefeningen en voorkom blessures!
Door consequent oefeningen te doen waarmee je de controle en balansbeheersing over je rug, bekken, heup, knie en enkel traint, ben je minder vatbaar voor blessures.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat dit leidt tot 30% minder blessures!

 

Goed materiaal
Gebruiken van goed materiaal –> denk aan juiste schoenen en overige materialen ( zoals bijv. juiste racket/ bespanning etc) en dragen van beschermingsmaterialen zoals knie-, elleboog- en gebitsbeschermers en een toque.

 

Voor meer tips per sport kijk op: www.veiligheid.nl/sportblessures/preventie-per-sport

Voor teams is het interessant om na een periode van inactiviteit een sportmedisch onderzoek te laten doen om de zwakke schakels te onderzoeken en vervolgens aan te pakken.
Gedacht kan worden aan conditie testen (shuttle run) en krachttesten.

Mocht je ondanks dit alles toch een beginnende blessure hebben dan kan je dit met de juiste maatregelen aanpakken zodat je minder tijd nodig hebt voor herstel.
Kijk hiervoor op onze website